Index Vakbarát Hírportál

A pápa menekülteket visz magával Vatikánba

2016. április 16., szombat 11:52

Leszboszra látogatott Ferenc pápa, hogy a világ figyelmét a menekültválság frontvonalára irányítsa, írja a Reuters. A pápa bejelentette, hogy látogatása után menekülteket vinne magával a Vatikánba. A Vatikán közlése szerint 12 szíriai muzulmán menekültről van szó, közülük 6-an gyerekek. Két család Damaszkuszból, a harmadik Deir ez-Zórból származik.

Mindannyian azelőtt érkeztek Leszboszra, hogy életbe lépett az EU-török alku, amelynek értelmében a március 20. után a szigetre érkezőket visszaküldik Törökországba. A lapok szerint sorshúzással választották ki őket, írja az MTI. A Szent Egyed közösség fog gondoskodni róluk.

A pápa ezzel a gesztusával kiállt Görögország mellett, és kritizálta a határokat lezáró Európát.

A 2. világháború óta a legborzasztóbb humanitárius katasztrófa

A katolikus egyházfőt Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök és a két vallási vezető fogadta Mytilene repülőterén.

Ciprasz Ferenc pápának azt mondta, valóban történelmi és rendkívüli jelentőségű a látogatása, és büszke erre, különösen akkor, amikor "a keresztény Európa nevében néhány partnerország falakat és kerítéseket épít annak megakadályozására, hogy védtelen emberek egy jobb élet reményében menedéket keressenek." A görög kormányfő hozzátette, büszke a görög népre, amiért befogadja a menekülteket és migránsokat, amikor maga is szenved a dél-európai ország nemzetközi hitelezői által a kölcsönökért cserébe feltételül szabott megszorítások miatt.

"Ez az utazás egy kicsit más, mint a többi. Egy olyan út, amelyet megbélyegez a szomorúság... A második világháború óta történt legborzasztóbb humanitárius katasztrófával fogunk találkozni" - mondta a pápa leszállás előtt a repülőgép fedélzetén vele utazó újságíróknak.

A három egyházi vezető a tervek szerint felkeresi a Leszboszon levő, mintegy 2500 menedékkérőnek szállást adó Moria táborát, és egy konténerben ebédelnek a menekültek nyolc képviselőjével.

A tábort a közelmúltban zárt, őrzött létesítménnyé alakították át. Újságírók nem léphetnek a táborba, de az ott dolgozók túlzsúfoltságról számoltak be. Ezt kendőzendő a pápa látogatása előtt a menekültek egy részét egy másik táborba szállították.

Leszbosz a menekültválság frontvonala, ide érkeznek Törökországból gumicsónakokon a menekültek. Az Index néhány hete járt a helyszínen, látta a patra lépő túlélőket, és meglátogattuk a moriai tábort is.

Bernie Sanderst is meglátogatta, de nem Leszboszon

Szombaton reggel, elutazása előtt a katolikus egyházfő Bernie Sanders demokrata elnökjelölt-aspiránssal találkozott egy rövid időre. Sanders a pápának azt mondta, méltatja azt az üzenetét, hogy az erkölcs és az igazság elveit el kell ültetni a világgazdaságban is. A vermonti szenátor előző nap részt vett a Vatikánban a társadalmi és gazdasági egyenlőtlenségekről szóló konferencián.

Rovatok