Index Vakbarát Hírportál

Dühös és boldog tüntetők fogadták Orbánt Helmut Kohl házánál

2016. április 19., kedd 13:28

Tüntetők és ellentüntetők várták Orbán Viktort, aki kedden felkereste otthonában Helmut Kohl volt német kancellárt. Orbán Kohlt a német-magyar barátság szimbólumának nevezte a német politikust. Orbán látogatására a pártok is reagáltak, a szocdemek szerint Kohlnak jobb belátásra kellene bírnia Orbánt menekültügyben, a Zöldek szerint Orbán látogatása végzetes üzenet a menekültügyben Merkelt kritizáló Kohl részéről.

Helmut Kohl volt német kancellár a házában fogadta kedden Orbán Viktor miniszterelnököt, aki egy hatalmas virágcsokorral érkezett a német politikus otthonához. Orbán látogatása Ludwigshafen-Oggersheimben vegyes érzelmeket váltott ki, Kohl házánál tüntetők és ellentüntetők is készültek a magyar kormányfő érkezésére.

Egy antifasiszta szervezet "Szögesdrót-Orbán Ludwigshafenben? Nem velünk" címmel hirdetett meg tüntetést, és a közölt képek alapján pár tucatnyian transzparensekkel fogadták Orbánt. A Facebookon azt írták, azért tiltakoznak a magyar kormányfő ellen, mert "Orbán Szögesdrót Viktor" a felelős a kelet-európai országok jobbra tolódásáért, "szisztematikusan leépíti a szabadságjogokat és a sajtószabadságot Magyarországon", és tesz a menekültek szenvedésére. 

Ezzel párhuzamosan Orbán szimpatizánsai is megmozdultak. A szélsőjobboldali AfD-párt aktivistái "Herzlich Willkommen! Szeretettel üdvözöljük!" szövegű transzparenssel várták Orbánt.

Orbán számára élmény volt

A látogatás után Orbán Viktor újságíróknak azt mondta:

A német-magyar barátság egy különös dolog Európában, mély lelki barátság van mögötte, és ennek a barátságnak a szimbóluma Helmut Kohl kancellár.

Azt mondta, azért jött el, hogy a magyarok nevében nagyrabecsülését fejezze ki, és megköszönje Helmut Kohlnak mindazt, amit Magyarországért tett. "Nagy értéke Helmut Kohl egész Európának" - fogalmazott Orbán Viktor, arra kérve a sajtó képviselőit, ne "rángassák bele" az egykori kancellárt semmilyen aktuálpolitikai ügybe, "ő magasan fölöttünk áll, mai aktív politikusok fölött".

Orbán Viktor hozzátette: a találkozó emlékeztette arra, ami II. János Pállal történt idősebb éveiben, amikor a pápa szellemileg még friss volt, de a testi állapota már megakadályozta abban, hogy mindent részletesen és világosan kifejezzen. "Egyszerre volt megtisztelő és felemelő az élmény a számomra. Éljen a német-magyar barátság!" - mondta a magyar miniszterelnök.

Orbán Merkelnek is üzent

Orbán a Kohlnál tett látogatása során Angela Merkel kancellárnak is üzent. A Bild online kiadásában megjelent beszámoló szerint Orbán Viktor azt mondta: "erről a helyről is szeretném legjobb kívánságaimat küldeni Angela Merkel német kancellárnak".

Magyarország és én mint miniszterelnök kiállunk Berlin mellett és támogatjuk Angela Merkelt

az aktuális európai kihívások leküzdésében olyan további kezdeményezésekkel, mint az akciótervünk" - utalt a kormányfő a Schengen 2.0 tervre.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy "nagy bevándorlási hullámok idején" egy pillanatra sem kérdőjeleződhetnek meg az európai értékek, köztük a vallásszabadság, a nők egyenjogúsága vagy a kölcsönös tiszteleten alapuló viselkedés egymással. A kormányfő hozzátette: "nem jöhetnek létre társadalmainkban törvényen kívüli területek, amelyek előmozdítják a radikalizálódást". Elmondta, hogy ebben a szellemben tárta vendéglátója elé a Schengen 2.0 tervet, amellyel hozzá kíván járulni a menekültkérdés megoldásáról szóló vitához. 

A Kohl-Orbán találkozóról egy közös közleményt is kiadtak, amelyben a Bild szerint kiemelték, hogy a célokat tekintve teljes mértékben egyetértenek Angela Merkellel, és az ügynek, valamint az érintett embereknek sem használ, ha bárki is "politikai ellentéteket konstruál" a menekülthullám kezelésének fontos kérdésében.

A pártok is rámozdultak

A német pártok sem hagyták szó nélkül a találkozót, amelynek azért van jelentősége, mert Helmuth Kohl Orbánhoz hasonlóan deklaráltan nem ért egyet Merkel menekültpolitikájával.

Orbán a németországi útján nemcsak Kohlt látogatta meg, kedden találkozott Stuttgartban Erwin Teufellel, Baden-Württemberg tartomány korábbi miniszterelnökével, majd Kohl meglátogatása után Bonnban megtekinti az Adenauer-emlékházat, és tárgyal Timotheus Höttgessel, a Deutsche Telekom elnök-vezérigazgatójával.

Rovatok