Index Vakbarát Hírportál

Szíriai hordóbombákkal sokkol az Amnesty International

2016. április 19., kedd 06:59

A szíriai háború borzalmairól tett közzé kedden videót az Amnesty International jogvédő szervezet, a felvételeket szemtanúk készítették.

A videó brutális őszinteséggel mutatja be az ostrom gyötörte, a szír kormány hordóbombái által sújtott Damaszkusz melletti Daraja városában történteket. Az Amnesty reméli: a látottak arra ösztönzik majd a nemzetközi közösséget, hogy határozottabban követelje a szír kormánytól a humanitárius segítséghez való hozzáférés biztosítását Daraja és minden más ostromlott település számára, írja az MTI.

A darajai városi önkormányzat által gyűjtött adatok szerint 2014 januárja és a 2016. február 26-i tűzszünet között 6800 hordóbombát dobtak le a városra. 

A keletkezett kár és pusztítás számtalan videón és képen jól látható. Ezek a pontatlan robbanószerkezetek legalább 42 civilt, köztük 17 gyereket öltek meg. Helyi aktivisták szerint további 1200 civil sérült meg. Daraja eredeti lakosságának nagy része már évekkel ezelőtt elmenekült a pusztítás elől, és most már csak kb. 4–8 ezer fő maradt a városban

Bár a részleges tűzszünet február 26-i életbe lépése óta nem dobtak hordóbombát Darajára, a városban maradt civilek továbbra is a súlyos élelmiszer- és gyógyszerhiánytól szenvednek, és megszűnt az áramellátás. A videó szerint az immár bő három éve tartó ostrom alatt semmilyen humanitárius segélyt nem érkezhetett a városba, hordóbombából viszont hatezer pusztított.

A videó részletesen kitér a hordóbomba embertelenségére: robbanóanyaggal, üzemanyaggal és fémdarabokkal megtöltött fémtartály, amelyet helikopterről vagy repülőgépről dobnak le. A fegyver pontatlan, és soha nem lenne szabad civil lakosság közelében bevetni, emeli ki az Amnesty.

A szervezet a videót hivatalosan kedden mutatta be Genfben az újrakezdődött, Szíriáról folyó béketárgyalások keretében.

Rovatok