Index Vakbarát Hírportál

Továbbra sem szavazhatnak az orosz rabok

2016. április 19., kedd 18:41

Az orosz alkotmánybírák elutasították a strasbourgi bíróság ítéletének végrehajtását Oroszország szuverenitásának megsértésére hivatkozva, írja az MTI.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának 2013-as döntése értelmében Moszkvának biztosítania kellene a börtönbüntetésüket töltő elítéltek számára a választójog gyakorlását, az orosz alkotmánybíróság szerint azonban az ítélet ellentétes az orosz alaptörvénnyel, ezért annak végrehajtása nem lehetséges.

Az alkotmánybírák szerint az emberi jogi bíróság túllépte hatáskörét, mert az orosz alaptörvény az elítéltek számára megtiltja a szavazást, a strasbourgi testület pedig nem követelhet alkotmánymódosítást Oroszországtól. A moszkvai testület határozatában rámutatott, hogy Oroszország az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló egyezmény jóváhagyásakor nem adta beleegyezését alkotmányának módosításához.

A határozat értelmében az egyezmény nagyobb jogi erővel bír ugyan az oroszországi szövetségi törvényeknél, ám az alaptörvénynél nem, és azzal nem is egyenlő. Rámutattak arra is, hogy azok esetében, akik nem börtönben, hanem büntető kolóniákban töltik büntetésüket, a szövetségi törvényhozás alkalmazhatja a büntetés alternatív formáit, így az érintettek visszanyerhetik a szavazójogukat. Ekképpen az EJEB határozata részben végrehajtható.

Az orosz igazságügyi minisztérium még februárban kérte az alkotmánybíróságtól az EJEB ítéletének mérlegelését, akkor az orosz törvényhozás mindkét háza, a kormány, az elnöki hivatal, a főügyészség és a központi választási bizottság is egyaránt azt kérte, hogy ne kelljen végrehajtani. Arra hivatkoztak, hogy John Hirst elítélt esetében Nagy-Britannia szintén nem hajtotta végre a strasbourgi bíróság egy hasonló határozatát.

Vlagyimir Putyin december közepén írta alá azt a törvényt, amelynek értelmében az alkotmánybíróság figyelmen kívül hagyhatja a nemzetközi bíróságok döntéseit. A jogszabály lehetővé teszi, hogy végrehajthatatlannak minősítsenek nemzetközi törvényszéki döntéseket, amennyiben azok ellentétesek az alkotmánnyal.

A legfrissebb adatok szerint Oroszországban jelenleg 650 ezer ember tölti a rá kiszabott szabadságvesztést.

Rovatok