Index Vakbarát Hírportál

Breivik pert nyert a norvég állam ellen

2016. április 20., szerda 15:48 | nyolc éve frissítve

Bűnösnek mondta ki egy oslói bíróság a norvég államot Andres Breivik, norvég tömeggyilkos ügyében, aki azt követelte, hogy engedjék ki a magánzárkából - írja a Sky News. Breivik azért perelte a norvég államot, mert szerinte embertelenül és megalázó módon bánnak vele, és ez sértette az emberi jogait, ezzel a bíróság egyetértett. Az államot 11 millió forintnyi perköltség megfizetésére kötelezték. 

Breivik 77 embert gyilkolt meg 2011-ben, egy magas biztonsági fokozatú börtön magánzárkájában raboskodik.

Az ügyvédje szerint az elszigeteltség rossz hatással volt a pszichés állapotára. A norvég államot védő ügyvéd szerint Breivik életkörülményei megfelelőek: három helyiséget használhat, egyet élni, egyet tanulni, egyet pedig testgyakorlásra. Van tévéje, számítógépe (internet nélkül) és PlayStationje is. Tud főzni, és tudja mosni a ruháit.

A rabtársaival nem tarthatja a kapcsolatot, de az őrökkel és a börtön dolgozóival beszélhet.

Breivik azért is perelte az államot, mert cenzúrázzák a leveleit, de ebben az ügyben nem találták bűnösnek a norvég államot.

Az állam egyelőre nem döntötte el, hogy fellebbez-e az ítélet ellen. Ha egyik oldal sem nyújt be fellebbezést négy héten belül, akkor a börtönnek az ítéletnek megfelelően változtatnia kell Breivik bánásmódján. Ez azt is jelentené, hogy más rabokkal is kapcsolatba kerülhetne.

Rovatok