Index Vakbarát Hírportál

Először kerül fekete nő amerikai pénzre

2016. április 20., szerda 22:58

Egy afroamerikai rabszolgamentő, Harriet Tubman arcképe kerül az amerikai húszdollárosra. Az amerikai pénzügyminisztérium szóvivője szerdán jelentette be, hogy Tubman arcképe váltja Andrew Jacksont a bankjegyen, aki az Egyesült Államok hetedik elnöke volt – írja az MTI. 

Jackson a húszdolláros hátuljára kerül majd, utat adva Harriet Tubmannek, aki az első afroamerikai nő, akinek az arcképe rákerül az amerikai papírpénzre. Az amerikai dolláron több mint száz éve nem szerepelt női arckép se. Legutóbb az egykori amerikai elnök George Washington felesége, Martha Washington 1891 és 1896 között volt látható. Előtte az 1865 és 1869 között forgalomban lévő húszdollároson egy csoportképen az amerikai őslakos bennszülött indián nő,  Pocahontas volt látható.

A Politico című lap meg nem nevezett forrásból értesült arról, hogy az ötdolláros bankón valószínűleg egy polgárjogi aktivista arcképével lehet majd találkozni.

Bernie Sanders a bejelentés után fél órával Twitterén üdvözölte a tervet. Szerinte senki nem érdemli meg jobban, hogy ebben a megtiszteltetésben részesüljön, mint Harriet Tubman. 

Rovatok