Index Vakbarát Hírportál

Iráni pénzből fizetnének kárpótlást a terrorizmus áldozatainak Amerikában

2016. április 20., szerda 19:34

Az amerikai legfelsőbb bíróság utat enged annak, hogy befagyasztott iráni alapokból közel 2 milliárd dolláros kártérítést fizessenek ki a terrorizmus áldozatainak és hozzátartozóiknak - írja az MTI.

A per a Hezbollah libanoni síita milícia által az amerikai tengerészgyalogosok bejrúti laktanyája ellen 1983-ban elkövetett pokolgépes merénylet, valamint a szaúd-arábiai Hobarban ugyancsak a Hezbollah által 1996-ban felrobbantott lakóházak ügyét is érinti más ügyek mellett. Bejrútban 241 amerikai veszette életét, a hobari merényletnek pedig 20 halottja és 372 sebesültje volt. A hozzátartozókkal együtt több mint 1300 ember jogosult kárpótlásra. 

Az ítélet ellen fellebbezést nyújtott be a Bank Markazi, Irán központi bankja. A pénzintézet kifogásolta, hogy az amerikai kongresszus korábban olyan törvénymódosítást fogadott el, amely lehetővé tette, hogy az áldozatok hozzátartozói hozzáférhessenek a Citibankban őrzött eszközeihez. A pénzre jelenleg egy bíróság által kinevezett vagyonkezelő felügyel. 

Az amerikai legfelsőbb bíróság szerdán elfogadott ítélete szerint az amerikai kongresszus nem lépte túl hatáskörét, amikor elfogadta a kifogásolt törvénymódosítást. 

Irán mindeddig megtagadta a korábban hozott ítéletek végrehajtását.

Rovatok