Index Vakbarát Hírportál

Abdeslam ellen a brüsszeli lövöldözés miatt is vádat emeltek

2016. április 21., csütörtök 14:13

Reggel kihallgatták a párizsi merényletek ügyében őrizetbe vett Salah Abdeslamot a március 15-i foresti razzia és lövöldözés ügyében, írja a belga RTL Info. Abdeslamot négy rendőr elleni gyilkossági kísérlettel vádolják.

Abdeslamot eredetileg a november 13-i párizsi támadásokban játszott szerepe miatt vették őrizetbe. Az ügyvédje már jelezte, hogy heteken belül kiadhatják Franciaországnak, de a brüsszeli hatóságok előbb a foresti ügyben akarták kikérdezni.

A belga és a francia rendőrök egy lakást akartak átkutatni Brüsszel Forest városrészében március 15-én. A kialakult tűzharcban megölték Mohamed Belkaidot, ketten pedig elmenekültek.

A lakásban a nyomozók két detonátort, egy Kalasnyikovot, lőszereket, egy szalafizmusról szóló könyvet, az Iszlám Állam egy zászlóját és Salah Abdeslam ujjlenyomatait is megtalálták. Abdeslamot három nappal később vették őrizetbe Brüsszelben.

Társai Abdeslam elfogása miatt változtathattak korábbi tervükön, és egy újabb franciaországi támadás helyett március 22-én a brüsszeli Zaventem reptéren és a metróban követtek el robbantásos merényleteket. Ezeknek összesen 32 áldozatuk volt, több mint 300-an pedig megsebesültek.

Rovatok