Index Vakbarát Hírportál

Egy püspök megfúrta az osztrákok migránsellenes kerítését

2016. április 22., péntek 00:44

Ägidius Zsifkovics kismartoni püspök lelkiismereti okokra hivatkozva nem egyezett bele, hogy a burgenlandi Nagysároslakon (Moschendorf) található, egyházi tulajdonban lévő birtokon áthaladjon a tervezett migránsellenes kerítés - írja az MTI.

Az osztrák közszolgálati tévé, az ORF tájékoztatása szerint Nagysároslak (Moschendorf) és Szentkút (Heiligenbrunn) között a várható menekültáradat miatt 10 kilométeres kerítést építenek. Ezen a szakaszon két egyházi tulajdonú terület is található. A tartományi rendőrség korábbi tájékoztatása szerint a Németújvári járást (Bezirk Güssing) érintő tervek azért készültek, mert Körmenden hamarosan 350 migráns befogadására alkalmas sátortábort nyitnak meg, és az osztrák hatóságok arra számítanak, hogy az emberek gyalog indulnak el Burgenland irányába.

A kerítés ellentmond az evangéliumnak

Ägidius Zsifkovics szerint azonban egy ilyen intézkedés ellentmond az evangélium, a pápai üzenet és az évtizedeken át a vasfüggöny árnyékában működő egyházmegye szellemiségének. Amikor tavaly ősszel rengeteg menekült érkezett a miklóshalmai (Nickelsdorf) határszakaszhoz, az egyházi épületekben 1000 ember kapott átmenetileg szállást. Zsifkovics, aki az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE) menekültügyi koordinátora is egyben, úgy vélte, hogy a problémát inkább a gyökereinél kell kezelni, vagyis be kellene szüntetni a szervezett embercsempészetet, az Európából történő fegyverszállítmányokat, a háborút, a Közel-Kelet destabilizálását valamint Afrika gazdasági kizsákmányolását. Álláspontja szerint ő maga rossz püspök lenne, ha az emberek félelmére nem adna keresztényi választ, amelyet jelen esetben nem a kerítés, hanem a kerítésen keletkezett lyuk jelent.

Az osztrák kormány további tervei szerint szükség esetén a burgenlandi Rábakeresztúrnál (Heiligenkreuz) nagyjából három kilométer hosszú kerítést húznak fel. Amennyiben elkészül a burgenlandi kerítés, akkor az érintett földtulajdonosok anyagi kártérítést kapnak. Az ORF beszámolója szerint 20 tulajdonos közül ketten kételkedtek a tervek hasznosságát illetően, a többiek beleegyeztek abba, hogy a telkükön haladjon át a kerítés. Amennyiben nem jön létre minden érintettel a megegyezés, a stájerországi Spielfeldhez hasonlóan Burgenlandban is hiányos lesz a kerítés.

Az osztrák belügyi tárca korábbi közlése szerint a stájerországi Spielfeldnél lévő határirányítási rendszeren túl további 12 ponton terveznek bevezetni menekültek beléptetését irányító határellenőrző rendszert. A tiroli Brenner-hágónál már múlt héten megkezdték az ellenőrzőpont kiépítését.

Rovatok