Index Vakbarát Hírportál

A svéd hírszerzés egy stockholmi támadás veszélyére figyelmeztet

2016. április 26., kedd 22:57

A svéd hírszerzés olyan információ birtokába jutott, amely szerint az Iszlám Állam Stockholmban akar merényletet elkövetni – írja az MTI svéd lapokra hivatkozva.

Az Expressen szerint a svéd titkosszolgálatot iraki források tájékoztatták, hogy az Iszlám Állam hét vagy nyolc tagja már a skandináv országba léphetett azzal a szándékkal, hogy támadást hajtson végre civil célpontok ellen.

A titkosszolgálat nem kommentál, csak annyit mondtak, hogy együttműködnek más szervekkel, és hogy „a hírszerzés alaposan kiértékeli a kapott információt, amely olyan természetű, hogy megítélésünk szerint nem hagyhatjuk figyelmen kívül”.

Az iraki biztonsági forrás azt állítja, hogy még 2015 februárjában hat iraki állampolgár Törökországon keresztül utazott Svédországba . A csoport vezetője korábban Abu Muszab az-Zarkávinak, az al-Kaida egykori iraki vezetőjének a harcostársa volt, és többször is börtönbe vetették az amerikaiak Irakban.

Különleges műveleteket akarnak elkövetni Svédországban, hogy kikényszerítsék a skandináv ország kilépését az USA vezette terrorellenes koalícióból

– tette hozzá a névtelen forrás.

A norvég TV szerint a norvég rendőrség is vizsgálja, hogy a királyi családnak a fenyegetések fényében tanácsos-e a hét végére Stockholmba utazni a svéd király hetvenedik születésnapjára.

Rovatok