Index Vakbarát Hírportál

Ausztrália nehezebben exportálhatja a menekülteket

2016. április 26., kedd 14:11

Ellentétes Pápua Új-Guinea alkotmányával az a Manus szigetén lévő menekülttábor, amelyet Ausztrália állított fel, hogy a területén kívül tartsa azokat is, akik menedékkérelmük elbírálására várakoznak – írta a BBC. A döntést az ország hétmilliós szigetország legfelsőbb bírósága mondta ki.

Ausztrália a menekülteket területén kívül felállított menekülttáborokba szállítja, azokat is, akik csónakjaikkal már elérték Ausztrália partjait. 

A Pápua Új-Guineához tartozó szigeten jelenleg 850 ember várakozik a 2001-ben létrehozott táborba zárva arra, hogy végül bejuthasson Ausztráliába. Canberra ezért természetesen fizet a fogadó országoknak, Pápua Új-Guinea 2013-ban 309 millió amerikai dollárt (8,4 milliárd forintot) alkudott ki a feladat elvégzéséért. A legfelsőbb bíróság azonban úgy találta, hogy a  más országgal kötött nemzetközi szerződés alapján külföldi állampolgárok fogva tartását lehetővé tévő korábbi alkotmánymódosítás alkotmányellenes.

A táborban többször voltak zavargások, két éve halállal is járt az összecsapás, tavaly több menedékkérő elbarikádozta magát és éhségsztrájkba kezdett.

A Liberális Párt vezette ausztrál kormány azonban hajthatatlan: a bevándorlási ügyekért felelős miniszter közölte, hogy Pápua Új-Guinea döntése nem befolyásolja a menedékkérők helyzetét, továbbra sem jöhetnek Ausztráliába azok, akik illegálisan akarják megközelíteni az országot. Az ellenzéki Munkáspárt sürgős tárgyalásokat javasol Pápua Új-Guineával. A Zöld Párt szerint viszont az eddigi politika kudarcot vallott. „A játéknak vége. A kormánynak be kell zárnia a manusi tábort és az ott lévő embereket ide kell hoznia” – jelentette ki a zöldpárti felsőházi képviselő, Sarah Hanson-Young.

Ausztráliát korábban már az ENSZ is kritizálta menekültpolitikája miatt, amelynek célja, hogy az Ausztráliába érkezőket Pápua Új-Guineára, Naurura vagy Kambodzsába irányítsa. Tony Abbott kormányfő már tavaly kijelentette, elege van a külvilág menekültügyi okoskodásából.

Ausztrália az említett három országgal együttműködési megállapodást kötött, hogy finanszírozásért cserébe vállalják az ott lévő menekültek eltartását. Igaz, Kambodzsa négy ember fogadása után közölte, nem kíván további menekülteket importálni, bár az egyezményért járó összeget felvette. Kétségtelen azonban, hogy Ausztrália nem is elfogadható alternatívát kíván adni a főként Srí Lankáról, Afganisztánból, Irakból és Iránból érkezőknek, hanem egyértelművé tenni, hogy nincs esélyük a kontinensországban letelepedniük.

Rovatok