Index Vakbarát Hírportál

Vérválság miatt vérkufárok nyerészkednek Kínában

2016. április 26., kedd 13:36

Kínában vérválság lépett fel, miután az emberek nem hajlandóak önként vért adni, írja az MTI a helyi médiára hivatkozva. Az ország 70 nagyvárosából 50-ből jelentették, hogy komoly vérellátási gondjaik vannak február óta. Egyes intézményekben emiatt állítólag a műtétek 80 százalékát el kellett halasztani.

Kínában az a gyakorlat, hogy azoknak a betegeknek, akiknek operációjukhoz vérre van szükségük, az adott egészségügyi intézménytől kell a vért megvásárolniuk. Ha nincs megfelelő típusú, vagy elegendő vér, rokonok, családtagok és barátok mozgósításával oldhatják meg a helyzetet. Az emberek azonban nem hajlandóak vért adni, mert hagyományosan félnek a véradástól. A donorok aránya az ország lakosságához viszonyítva még mindig 1 százalék alatt van.

Ezért illegális vérkereskedők léptek a színre, akik a neten toboroznak donorokat, és a közvetítői tevékenységből évente akár 1 millió jüant (42,6 millió forint) is kaszálnak. A vérkereskedelem Kínában bűncselekmény, és akár 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Rovatok