Index Vakbarát Hírportál

Más sportágat is követ?

2016. április 26., kedd 08:36

A legvérmesebb fociszurkolók, az ultrák látszólag egytől-egyig antiszociális huligánok. Valójában mint mindenütt a világon, Horvátországban is meglehetősen heterogén összetételű a csoportokba szerveződő szurkolók azon kemény magja, akik a drukkolást élet-halál kérdésnek tartják.

Horvátország az egykori Jugoszlávia széthullását követően vált független állammá, ezért az ultrák közül sokan itt kivették a részüket a Honvédő Háborúból is.

Az eszéki csapat ultráinak jelenlegi elnöke, Ivica Polih-Ita. Egy alacsony, köpcös, a 62 éves korához képest meglehetősen fiatalos arcú fickó. Vidám fazon, olyan típus, akit legtöbbünk szívesen látna a nagybácsijai soraiban. Mi több: egyenest őt kérné fel a lagziján vőfélynek.

Kérdésünkre elmondta, hogy a családja is tolerálja: egy szurkolóvezérnek minden meccsen ott a helye. Hiszen a felesége még mielőtt összeházasodtak, tudta róla, hogy szerelmének a legnagyobb szenvedélye városa focicsapata. A kemény mag többi tagjával együtt kint van az összes hazai és vendégmérkőzésen. Annak ellenére, hogy mindössze tíz csapatból áll a horvát első osztály, lényegében egy idényben annyi meccset játszanak le, mint ha húszan lennének. Ugyanis szezononként nem kétszer, hanem négyszer találkoznak egymással a csapatok.

Tekintettel arra, hogy hazánkhoz hasonlóan (mindez déli szomszédunknál lényegében fő szabály, míg nálunk üdítő kivétel) Horvátország is kiharcolta a részvételt az Eb-re, ezért az idén rövidebb az idény, és hét közben is játszanak mérkőzéseket. Horvátországban is nagy úr fociberkekben a televízió, hiszen az összes első osztályú meccset közvetítik. Az idén munkanapokon kedden, szerdán és csütörtökön is fociznak, így jutottunk ki egy csütörtöki Eszék- Kaproncai Slaven Belupo mérkőzésre.

A legszürrealisztikusabb fordulat az volt a törzsszurkolókkal folytatott beszélgetésünkkor, amikor a balhéktól és a pirotechnikai eszközökkel fűszerezett koreográfiákról híres-hírhedt ultrák elnöke (ezeken a területeken még Jugoszlávia fennállása alatt szerveződtek az ultra-csoportok, példaképeik a mediterrán olasz és görög ultrák, akik az angolszász radikális szurkolóknál gyakrabban alkalmaznak pirotechnikai eszközöket) az alábbiakat kérdezte:

Más sportágat is követ?

Szinte biztosra vettük, hogy kosárlabdára, kézire, más labdajátékra, netán ökölvívásra, vagy egyéb küzdősportra, esetleg atlétikára, úszásra, Forma 1-re gondol beszélgetőtársunk.

Persze, konkrétan mi érdekli?

Talán csak akkor lepődtünk volna meg jobban, ha mondjuk szinkronúszás, versenytánc, netán go vagy bridzs kerül szóba, amikor is az eszéki ultrák elnöke felcsillanó szemmel rákérdezett:

Galopp?

Rovatok