Index Vakbarát Hírportál

Magyar fogorvos horrorsztorijáról ír a brit sajtó

2016. április 27., szerda 12:00

Egy 65 éves brit özvegy történetéről írt a Daily Mail. Jackie Stokes a fogsorát szerette volna megcsináltatni. Egy Londonban praktizáló magyar fogorvoshoz fordult még 2012-ben, de már nagyon megbánta. Nem csak azért, mert állítása szerint a beavatkozásra szinte a teljes megtakarított pénzét, összesen 9500 fontot elköltött, hanem azért, mert a fogorvos "hentesmunkát" végzett.

Az idős nő a Daily Mailnek azt mondta: úgy érzi magát, mint akit lemészároltak, bántalmaztak és az összes megtakarítását elrabolták. A beavatkozások miatt elképesztő fájdalmai vannak, hólyagok keletkeztek a szájában, az implantátumok pedig elmozdulnak. A Staffordshireben élő Stokes 2012-ben kezdte a kezelést, volt, hogy Londonban, máskor Budapesten kezelte a fogorvos. 

A nő panaszt tett a londoni fogorvos kamaránál, a GDC-nél, amely az ügy kivizsgálását követően elmarasztalta a magyar fogorvost. Bár a Daily Mail nem ír róla, de a vizsgálati anyagra rákeresve kiderült, hogy nem csak ő, hanem egy másik beteg is bepanaszolta az orvost, aki a másik kliensét 2013-ban kezelte. Mindkét beteg panaszát hitelesnek minősítette a kamara, amely végül meghozta a döntését, miszerint a fogorvos egy éven keresztül csak felügyelet alatt gyakorolhatja a szakmáját, legalábbis az Egyesült Királyság területén. 

Az Indexnek sikerült utolérnie a magyar fogorvost, immáron Budapesten. Amikor megkérdeztük az ügyről, a férfi azt mondta: "A kamara kivizsgálta az ügyet és nem tiltott el a szakmám gyakorlásától. Elegem van a hülyeségekből, meg abból, hogy az öreglány össze-vissza hazudott" - majd dühösen lecsapta a telefont.

Hasonlóan járt korábban Orbán Viktor fogorvosa,  Bátorfi Béla is, akit a londoni kamara egy évre eltiltott a hivatásától Angliában, mert 2005–2006-ban több fogbeültetést is végzett a betegen, ám az angol kamara álláspontja szerint a beavatkozást megelőző tervezés nem volt megfelelő, és az eljárásról nem tájékoztatta elég alaposan a beteget. Bátorfi akkor azt nyilatkozta, hogy a magyar fogorvosok ellen boszorkányüldözést folytat a brit kamara. 

Nem ez az első alkalom egyébként, hogy a Daily Mail a Londonban dolgozó magyar fogorvosokról írt. 2013-ban például arról cikkeztek, hogy "állkapocs-háborút robbantanak ki a magyar fogorvosok". Az akkori cikk egy nagy brit üzletkört kiépítő magyar fogászatról írt, ami nagyon hamar olyan népszerű lett, hogy ma már teljes munkaidőben fogadja a pácienseket. Az árakat úgy tudják a brit pénztárcákhoz mérten alacsonyan tartani, hogy minden dolgozójuk magyar: a fogorvosoktól kezdve az asszisztenseken át egészen a recepciósokig mindenki magyar. Az ő fizetésükön tudja megspórolni a cég azt a pénzt, amivel a versenytársak alá tud ígérni - írta akkor a lap.

Rovatok