Index Vakbarát Hírportál

Zavargások voltak Leszbosz szigetén

2016. április 27., szerda 12:14

A görög rendfenntartó erőknek többórás zavargások után szerda kora reggelre sikerült helyreállítani a rendet a Moria menekülttáborban, Leszbosz szigetén, de helyszíni tudósítók szerint továbbra is puskaporos a hangulat - írja az MTI.

Az uniós üzemeltetésű menedékkérő-regisztrációs központ, a hotspot lakói fogva tartásuk, Törökországba történő esetleges kitoloncolásuk és rossz életkörülményeik ellen kezdtek tüntetni Jannisz Muzalasz görög bevándorlásügyi miniszter és Klaas Dijkhoff, az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Hollandia menekültügyekben illetékes államtitkárának keddi látogatása alatt.

A helyzet elfajult, és a tiltakozó migránsok vizespalackokkal, a kezük ügyébe kerülő különféle tárgyakkal dobálták meg Muzalaszt. Néhányan kukákat gyújtogattak, köveket vágtak a rendőrökhöz, és megpróbáltak kitörni a táborból. A biztonsági erők válaszul könnygázt vetettek be. Az összecsapásokban legalább tízen könnyebben megsebesültek.

Görögország szerdán összesen 49 migránst toloncolt ki Törökországba az EU-török megállapodás keretében, amely szerint a március 20. után érkezett migránsokat menedékkérelem hiányában Athén visszaküldheti a másik országba.

Eközben továbbra is mintegy 2680 menedékkérő tartózkodik a pireuszi kikötőben felállított hevenyészett táborban.

Szerda hajnalban csak 27 társuk érkezett Pireuszba egy komp fedélzetén Híosz és Leszbosz szigetéről.

A görög hatóságok megígérték, hogy még a május 1-jei, nagy tömegeket vonzó ortodox húsvéti ünnep előtt felszámolják a migránsok sátortáborát az Athénhoz közeli kikötőben.

Rovatok