Index Vakbarát Hírportál

Húsz hónap börtönre ítélték egy terroristatanoncot Ausztriában

2016. április 28., csütörtök 21:45

Dzsihadista propaganda terjesztése miatt húsz hónap letöltendő börtönbüntetést kapott egy 15 éves fiú csütörtökön a sankt-pölteni bíróság. A török származású fiatalt már egyszer jogerősen elítélték, mert robbantani akart a bécsi Westbahnhof pályaudvaron, majd tervei szerint csatlakozott volna az Iszlám Államhoz, írja a Die Presse

A 15 éves fiú egy géppuskával és a terrorszervezet zászlójával pózoló Iszlám Állam-tagról küldött át képet az egyik barátjának. Mivel a fotót azzal a mondattal küldte tovább társának, hogy „majd egyszer” a bíróság szerint már toborzótevékenységet folytatott. Az ügyészség azzal is vádolta a tinédzsert, hogy szóban több alkalommal győzködött muszlim fiatalokat arról, hogy csatlakozzanak a terrorszervezethez és harcoljanak Szíriában. Ezt viszont Markus Richter bíró nem találta kellően alátámasztottnak, így ez alól a pont alól felmentette.

A fiú ellen hozott korábbi, terrorizmussal kapcsolatos ítéletek miatt a bíróság visszaesőként kezelte a tinédzsert. 2014-es robbantási ügyével ellentétben, most nem kaphatott felfüggesztett büntetést, jó magaviselettel sem szabadulhat korábban, mind a húsz hónapot le kell töltenie. „Ez az utolsó esélyed arra, hogy beilleszkedj a társadalmunkba” – mondta el az ítélet kihirdetésekor Richter.

Rovatok