Index Vakbarát Hírportál

Előválasztást már nem nyerhet Cruz de megnevezte alelnökét

2016. április 28., csütörtök 01:19

Alig 24 órával azután, hogy az előválasztás keddi fordulója után biztossá vált Ted Cruz számára, hogy semmiképp sem szerezheti meg a republikánus konvencióra az 1237 delegáltat, váratlanul megnevezte, ki lenne az alelnökjelöltje – írta a Politico.

Ez nem más, mint a Hewlett-Packard korábbi vezérigazgatója, Carly Fiorina, az egyetlen nő, aki republikánus oldalon nekifutott az idei elnökjelöltségnek, de gyenge New Hampshire-i eredményei miatt már februárban feladta. A 61 éves Fiorina márciusban már Cruz támogatójának mondta magát.

Cruz azonban már csak abban bízhat, hogy a hét elején megint taroló Donald Trump sem fogja tudni megszerezni a biztos jelöléshez szükséges 1237 delegáltat, így nyitottá váló konvención mégis megszerezhetné a jelöltséget. Ennek azonban kevés esélye van, nyílt konvenció esetén ugyanis bárkinek a neve felmerülhet, és egyáltalán nem biztos, hogy a Trumpnál kevésbé, de a republikánus elitnek szintén kellemetlen Tea Party felől érkező Cruz kapna bizalmat.

Főleg, miután Trump nem csupán ötből öt államban nyert – és nem sokkal korábban New Yorkot is magabiztosan behúzta –, de azt nagy többséggel tette, ráadásul Cruz csak egy helyen csípte meg a második helyet, négy másikban John Kasich is beelőzte.

Fiorina rázná fel a kampányt

Cruz érthetően mindent megpróbál, hogy felhívja magára a figyelmet, ezért állhatott elő ilyen gyorsan alelnökjelöltjével esetleges előválasztási győzelme esetére. A bejelentést Indianában tette, az előválasztást következő állomásán. Bár biztos befutó a jelölő konvención Cruz már nem lehet, így a további államokban a választás tétje az, hogy Trump se gyűjtse össze a szükséges delegáltat. Nagy előnye ellenére az eddig 954 jelöltet szerzett Trump ebben a tekintetben a határon táncol. 

Trump reagált a „trükkre”, elmondta, „kedveli Carly-t”, de tőle még nem lesz Cruz elnökjelölt. Fiorina 2008-ban John McCain elnökválasztási kampányának tanácsadója volt.

Rovatok