Index Vakbarát Hírportál

Zavargások, tüntetések nehezíthetik az idomeni tábor kiürítését

2016. április 28., csütörtök 10:01

Elkezdik a görög-macedón határnál fekvő idomeni menekülttábor kiürítését a görög hatóságok - közölte az m1. Ugyanakkor a hatóságok zavargásoktól tartanak, attól félnek, nehéz lesz meggyőzni az embereket, hogy önkéntesen távozzanak.

A helyzetet bonyolítja, hogy a helyi görög lakosság is tiltakozást jelentetett be. Őket úgy sikerült lebeszélni a demonstrációról, hogy megígérték nekik, már csütörtökön elvisznek ezer embert. Ehhez képest egyelőre csak 200-300 bevándorlót tudtak rábeszélni a távozásra.

A tudósító szerint a tervek szerint a hét végéig mind a tíz és félezer embert elviszik a táborból, Görögország más részeibe.

Az Idomeniben lévő táborban legutóbb március elején jártunk, erről szóló riportunkat itt olvashatja el.

Ujjlenyomatok már a mentőcsónakban

Mindeközben Olaszországban most vezetik be a Földközi tengeren érkező menekülteknél, hogy ujjlenyomatot vesznek tőlük, rögtön ahogy a mentőcsónakkal felveszik őket, írja a thelocal.it. Ezzel gyakorlatilag a tengeren alakítanak ki hotspotot. Nyilván az EU folyamatosan figyelmezteti Olaszországot, hogy regisztrálja a menekülteket a szabályoknak megfelelően.

Sok menekült egyébként megtagadja, vagy megpróbálja megtagadni a regisztrációt, mivel továbbutaznak Németországba vagy Észak-Európába. A regisztráció híján nem tudják ezekből az országokból visszaküldeni a menekülteket Olaszországba.

Még egy hír Olaszországból: Őrizetbe vették két gyermek szüleit, akik állítólag azt tervezték, hogy gyermekeikkel Szíriába költözzenek, hogy ott az Iszlám Államhoz csatlakozzanak. Összesen hat embert vett őrizetbe a rendőrség, közleményük szerint iszlám szélsőségesekről van szó.

Ellenőrzés az Októberfesten

A thelocal.de pedig arról ír, hogy Münchenben az idei Oktoberfesten a fesztivál történetében először ellenőrzés lesz a bejáratnál. Ami azt jelenti, hogy a ruházatot és táskákat is át fogják nézni a biztonsági emberek.

A városi vezetők azt is mondták, ha kell, kerítéseket is felhúznak a fesztivál területére. És az ellenőrzések miatt természetesen több biztonsági ember fog dolgozni a fesztivál ideje alatt.

Rovatok