Index Vakbarát Hírportál

Ulickajára támadtak a moszkvai Putyin-fanatikusok

2016. április 28., csütörtök 21:05

Putyin-párti fiatal aktivisták támadták meg Ljudmilla Ulickaját csütörtökön Moszkvában. Az írónő a Memorial emberi jogi szervezet díjkiosztó rendezvényére tartott több diákkal együtt, amikor tojással, fertőtlenítőszerrel és szalmiákszesszel dobálták meg, írja a Guardian.

Csütörtökön tartották meg a szervezet Egyének a történelemben, Oroszország a XX. században címmel kiírt esszépályázatának díjátadóját. Az eseményen többnyire olyan munkákat jutalmaztak, amelyek a szovjet éra elnyomásait és a sztálini rezsim embertelenségeit mutatták be.

Nemzeti Felszabadítási Mozgalomhoz (NOD) tartozó, Vlagyimir Putyin elnököt és Joszef Sztálin szovjet diktátort éltető tüntetők régi katonai és ifjúsági dalokat énekeltek az esemény ellen tiltakozva. Emellett sarló-kalapácsos zászlókat lengettek, egészen Ulickaja érkezéséig azt skandálták, hogy „nem kérünk az alternatív történelemből.” Ezt követően az írónőt szidó rigmusokra váltottak és Ulickaját zöld fertőtlenítőszerrel fújták arcon. Szemtanúk szerint a tüntetés biztosítására több rendőrt is kivezényeltek, de állítólag nem avatkoztak be.

A NOD viszont tagadja, hogy közük lett volna a támadáshoz. Roman Zsivkov a sajtóval azt közölte, hogy az aktivistáik ugyan valóban a helyszínen voltak, de csak az oktatási intézmények külföldi finanszírozása és a történelem eltorzítása ellen tüntettek.  

A Memorial az egyik legjelentősebb oroszországi emberi jogi szervezet. 1999 óta díjazza azokat az orosz egyetemistákat és középiskolásokat, akik a sztálini megtorlásokról vagy a második világháború éveiről írtak.

Rovatok