Index Vakbarát Hírportál

Nukleáris terrortól tartanak a belgák

2016. április 28., csütörtök 15:12

Minden belga háztartásnak jódot osztanak a belga egészségügyi minisztérium döntése alapján az ország nukleáris létesítményeinek biztonságát is érintő növekvő terrorveszély miatt - írja a La Libre Belgique belga napilap.

Maggie De Block egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint a megelőző intézkedés keretében nemcsak az atomerőművek közelében lakók kapnak jódtablettát, hanem az egész ország valamennyi lakosának adnak jódot, ami a pajzsmirigyet védi a radioaktivitással szemben. Az azonnali intézkedés a reaktorok 100 kilométeres körzetében kiterjed a szomszédos országokra is.

Belgium különleges biztonsági intézkedéseket vezetett be, miután a novemberi párizsi, majd a márciusi brüsszeli merényletek felderítése érdekében folytatott nyomozások részleteiből arra következtettek, hogy 

az ország nukleáris létesítményei a Belgiumban tevékenykedő terroristasejtek célpontjai lehetnek.

Belgiumban a reptéri robbantás óta a legmagasabb terrorfenyegetettségi riasztás van érvényben. Ennek részeként az ország összes nukleáris létesítménye fokozott ellenőrzés és biztonsági intézkedések mellett dolgozik, védelmüket a hadsereg is megerősítette.

Rovatok