Index Vakbarát Hírportál

Nem tudták a katonák, hogy kórházat bombáznak, ezért nem is háborús bűn

2016. április 29., péntek 22:25

Nem minősül háborús bűnnek a 2015-ös, több mint negyven halálos áldozatot követelő afganisztáni kórházbombázás, mivel azt tévedések sorozata okozta - állapította meg pénteken ismertetett jelentésében az amerikai védelmi minisztérium. A légitámadás túlélői és a halálos áldozatok hozzátartozói Kabulban döbbenettel és haraggal fogadták a jelentés megállapításait, írta az MTI.

Az amerikai légierő gépei tavaly október 3-án bombázták le az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi segélyszervezet kunduzi kórházát, az ország északi részén. A légicsapásban 42 ember halt meg, köztük orvosok és betegek.

A Pentagonban azonban most a vizsgálóbizottság úgy értékelte, hogy nem háborús bűncselekmény, hanem tévedések sorozata történt. A katonák egy része nem tartotta tiszteletben a fegyveres konfliktusokban is érvényes nemzetközi jogszabályokat.

Háborús bűntettnek szerintük a polgári személyek vagy védett helyek és intézmények ellen szándékosan elkövetett támadás minősül, nem pedig egy akaratlanul elkövetett támadás. Márpedig azt mondják, hogy itt a katonák egyike sem volt tudatában annak, hogy kórházat bombáznak. A támadás célpontjául kijelölt épületegyüttes a kórháztól alig negyed mérföldre (400 méterre) volt.

Az érintettek az afgán fővárosban azt mondták, döbbenettel és haraggal tölti el őket, hogy a hibákért felelős amerikai katonák ellen nem emelnek vádat. Egyikük, Zabihulla Nejazi ápoló, aki a támadás következtében elvesztette a bal kezét és szemét, az AP amerikai hírügynökségnek azt mondta, hogy ami történt, megbocsáthatatlan, és ő és más áldozatok családjai is azt akarják, hogy "szolgáltassanak igazságot" nekik.

Rovatok