Index Vakbarát Hírportál

Rémálmai vannak a nyakonszúrt kölni polgármesternek

2016. április 29., péntek 19:05

Henriette Reker pénteken a bíróságon beszélt arról a tavaly októberi merényletről, amely során megkéselték Kölnben, írja a Local német kiadása. Reker a választás előtti napon a legesélyesebb jelöltként látogatta meg kitelepült kampánycsapatát a város piacán, amikor nyakon szúrta egy férfi.

  A merénylet másnapján a mesterséges kómában tartott Reker megkapta a leadott szavazatok többségét, amivel  Köln első női főpolgármestere lett – bár ő erről csak négy nappal később értesült, amikor felébredt a kómából. A nő szerint a támadója elsőre barátságosnak tűnt, ahogy felé közeledett, majd amikor meglátta a kezében a vadászkést, már szúrt is vele. Akkora erővel döfött, hogy a késsel elvágta a későbbi polgármester légcsövét és az egyik nyaki csigolyáját is megsértette vele. Orvosai szerint óriási szerencse, hogy nem halt bele a sérüléseibe.

Az 59 éves Reker az elmondásai alapján azonnal földre esett, orrán és száján is ömlött a vér. Stabil oldalfekvésbe helyezte magát, és megpróbált minél kevesebbet mozdulni, hogy nehogy tovább rontsa a helyzetet. Azt mondta, attól a félt a legjobban, hogy le fog bénulni, és olyan érzése volt, mintha a torkát vágták volna el, ami tulajdonképpen egy ismert kivégzési forma.

A 44 éves tettes a menekültpolitikája és "az ország szervezett rombadöntése" miatt támadta meg Rekert, de azt mondta, nem akarta megölni, csak üzenni akart tettével. A férfi egyébként a Kölnhöz közeli Bonn város egyik ismert szélsőjobboldali figurája.

Reker arról is beszélt, hogy a merénylet óta sem fél nagy tömegek elé állni, de azóta is visszatérő rémálmai vannak arról, hogy kivégzik. "De mindig véget érnek, mielőtt bármi történne velem. Csak addig álmodok, amíg a fejemre húzzák a csuklyát" – mondta.

Amikor a tárgyalóteremben felmerült, hogy a támadója esetleg néhány szóban elnézést kérhetne tőle, a polgármester elcsukló hangon csak annyit mondott: "Nem hiszem, hogy ennek most lenne a legmegfelelőbb ideje".

Rovatok