Index Vakbarát Hírportál

Berlinben mostantól nagyon nehéz lesz AirBnb-t használni

2016. május 1., vasárnap 22:05

Szigorúbb szabályok lépnek hatályba Berlinbe azok számára, akik AirBnb-t vagy más, hasonló szolgáltatást vennének igénybe - írja azIndependent.

Az AirBnb lényege, hogy a turisták nem hosztelekbe vagy hotelekbe mennek, hanem az interneten foglalnak magánszemélytől lakást vagy szobát arra az időszakra, amikor az adott városba mennek. Ez jóval olcsóbb, mintha hotelbe mennének, de sokkal többet kereshet vele a lakás gazdája, mintha hosszabb távra bérbe adná. Ez persze azzal jár, hogy ahol felkapott ez a szolgáltatás, ott megemelkedik az albérletek ára is. Ez történt Berlinben is, ahol már eleve nehéz volt albérlethez jutni korábban is.

A most életbe lépő szabályozással csak szigorú feltételek mellett, különféle megkötésekkel lehet majd kiadni a lakásokat vagy azoknak egy részeit, ráadásul az árba is beleszólnak majd a hatóságok. Aki nem tartja be a szabályokat, az csúnyán megfizethet, akár százezer eurós büntetést is kaphat. Az új szabályozás miatt már most 40 százalékkal visszaesett az Airbnb szolgáltatások száma Berlinben. 

Egy Berlinben élő magyar az Indexnek megerősítette, hogy a helyieket nagyon megviseli az AirBnb. Vannak, akik több lakást is futtatnak ezen a szolgáltatáson keresztül, de adót nem fizetnek, miközben az albérlet árakat az egekbe nyomják. Az új szabályozás nem érinti azokat, akik eddig a plusz szobájukat adták ki, ellenben a hiénákat igen. "Eleve lakáshiány van és van, ahol tényleg szabályozni kell. Ha nagyon magasak az albérletárak, akkor az a városnak sem jó, mert akkor méregdrágán kell szociális lakásokat építeni. Tévhit, hogy a helyieknek jó a sok turista. A turizmusnak igen, de előlem elveszi a lakást és feltolja az árat" - mesélte a Berlinben élő magyar, aki egy IT-cég tulajdonosaként nagyon jól keres, de még így is fél év alatt talált csak magának lakást. Arról is beszélt, hogy a berlini lakások eleve nagy cégek tulajdonában vannak, a 90 százalékuk 5-6 cég között oszlik meg, és így is már nagyjából "azt csinálnak, amit akarnak". 

Rovatok