Index Vakbarát Hírportál

Százezer menekült érkezhet Líbiából

2016. május 1., vasárnap 08:21

Újabb nagy migrációs hullám elé nézünk, figyelmeztetett Martin Kobler, az ENSZ líbiai különmegbízottja a Welt am Sonntag című német lapnak adott interjújában. Kobler szarint Líbiából még az idén legalább 100 000 ember indulhat el Európába. A német diplomata szerint, ameddig az észak-afrikai országban nincs működőképes kormányzat, senki sem tudja a menekültkérdést hatékonyan megoldani.

Becslések szerint 2016 első negyedévében 24 ezren hagyták el Líbiát, úgy, hogy az eddigi, hidegebb hónapokban sokkal nehezebb az átkelés a Földközi-tengeren. Kobler úgy számol, hogy amint az idő jobbra fordul, legkevesebb százezer menekült kísérli meg a tengeri utat Európába. A válságra nem jelent megoldás az Európai Unió embercsempészet felszámolását célzó, Sophia nevű tengeri művelete sem.

A Sophia inkább egy olyan tényező, ami vonzza a migránsokat. A csempészek egy csepp üzemanyag nélkül kivontatják a nyílt vízre a hajókat, majd felhívják a segélyhívó számot, mert tudják, hogy az EU hajói megmentik az embereket.

Egy olasz teherhajó 26 bajba jutott migránst mentett ki szombaton a háborgó tengerből a líbiai partok közelében, de 84 ember szinte biztosan a vízbe fulladt.

Miután az úgynevezett balkáni útvonalat lezárták, a NATO járőrhajói a Földközi-tenger keleti medencéjében akadályozni próbálják a migránsok eljutását Európába. Mivel az Európai Unió megállapodást kötött Törökországgal a Görögországba átjutott, de menedékstátusra nem jogosult migránsok visszatoloncolásáról, szakértők szerint a migránsok ismét egyre inkább Líbiából próbálnak majd átjutni Európába.

Rovatok