Index Vakbarát Hírportál

29 évet kapott a pedofil pap

2016. május 2., hétfő 11:50

29 év börtönre ítélt az ausztrál bíróság egy korábbi katolikus papot pedofil bűncselekményekért. A 62 éves John Joseph Farrell 1979 és 1988 között 12 áldozat ellen követett el szexuális bűncselekményt Új-Dél-Wales szövetségi államban – írta az MTI.

Az "F atyaként" is ismert egykori katolikus papot már április 8-án bűnösnek találta a bíróság. A hétfői döntés a büntetés mértékére vonatkozott: eszerint 18 évet mindenképpen börtönben kell töltenie, legkorábban 2033 után helyezhető feltételesen szabadlábra.

Az áldozatok között három lány volt és kilenc ministránsfiú. A pap az egyház területén lévő úszómedencénél, és magánházakban molesztálta a gyerekeket, akiket megfenyegetett azzal is, hogy megöli őket és családtagjaikat, ha a nemi erőszakot jelentik a hatóságoknak.

Ex-Catholic priest John Joseph Farrell jailed for 29 years for child sex assaults https://t.co/bOxbNdiMiI * @em_partridge

— smh.com.au (@smh) 2016. május 2.

Az áldozatok közül többen arra panaszkodtak, hogy többé képtelenek voltak szabadulni a megaláztatástól, felnőttként sem tudták feldolgozni a történteket, amelyek véget vetettek addig boldog gyerekkoruknak.

Úgy érezték, az egyház is Farrell pozícióját védte.

A bíró ítéletében elmondta, hogy Farrell papként visszaélt az egyházban betöltött pozíciójával. Úgy látta, a vádlott csak kismértékben tanúsított megbánást tetteiért, és nem érezte át, mekkora sérelmet okozott áldozatainak.

Az ausztrál kormány 2012 novemberében jelentette be, hogy bírói hatalommal felruházott bizottságot hoz létre annak feltárására, miként reagáltak a különböző intézmények a pedofil bűncselekményekről szóló számos feljelentésre. Az ausztrál katolikus püspöki konferencia vezetője, Dennis Hart üdvözölte a bizottság felállítását.

Mark Boughton , victim of John Joseph Farrell ,after the sentencing of the former priest. For @smh pic.twitter.com/m2UxrHfX98

— Nick Moir (@nampix) 2016. május 2.

A testülethez azóta hatalmas mennyiségű panasz érkezett. A vizsgálódás a vallási intézményeken túl állami szervekre, iskolákra és közösségi csoportokra, például sportegyesületekre is kiterjed. 

Ausztráliában 2011 óta több mint száz áldozat ügyét vizsgálták meg, amelyekben egyházi személyek voltak a vádlottak.

Rovatok