Index Vakbarát Hírportál

40 éve nem volt ilyen: kikötött az amerikai hajó Kubában

2016. május 2., hétfő 18:25

Amerikai óceánjáró kötött ki Havannában, a kubai fővárosban ma délelőtt, számolt be a CNN. A hétnapos hajóút, amely vasárnap Miamiból indult, közel négy évtizede az első az Egyesült Államok és déli szomszédja között, és a két ország közti történelmi feszültség csökkenését jelzi.

Az amerikai Carnival Corp. Fathom útvonalának hajója, amelynek elindulását Miami kikötőjében nemcsak salsa-zene kísérte, hanem tüntetők tiltakozása is, helyi idő szerint tíz órakor kötött ki Havannában, csaknem hétszáz utassal fedélzetén.

Míg az utazást szervező cég vezetője "egy új korszak kezdetének" nevezte az utat, tüntetők egy csoportja egy kisebb hajón transzparensekkel tiltakozott a hajó indulása és a Castro-rendszer ellen. Az utasok azonban azt nyilatkozták, „maguk mögött akarják hagyni a politikát, és megtenni ezt a történelmi utat.”

A hajóút, ami majdnem elmaradt jogi problémák miatt, a kubai kormányzatot is kompromisszumra kényszerítette. Kubában ugyanis törvényi akadályai vannak az anyaföldön született állampolgároknak a kommunista államba való visszatérésének.

A szervező cég azonban, miután az út lefújásával fenyegetett, rá tudta bírni a kormányzatot, hogy végül eltöröljék a megkülönböztető törvényi akadályokat. A hajó fedélzetén egyébként hat kubai származású amerikai látogatott el Havannába, akik közül volt, aki negyvennyolc éve látta utoljára szülőföldjét.

Rovatok