Index Vakbarát Hírportál

Egy menekült nő felgyújtotta magát Nauruban

2016. május 2., hétfő 12:41

Életveszélyes sérülésekkel kezelik azt a szomáliai nőt, aki felgyújtotta magát a naurui menekülttáborban, tiltakozva Ausztrália menekültügyi politikája ellen – írta az ABC. Mindez alig egy héttel azután történt, hogy ugyanitt egy 23 éves iráni fiatalember gyújtotta fel magát, az ENSZ Menekültügy Főbiztossága (UNHCR) delegációjának látogatásakor.

A férfi néhány nappal később belehalt sérüléseibe egy brisbane-i kórházban.

A szomáliai nőt egyelőre nem Ausztráliában, hanem Nauruban kezelik, de az ausztrál kormány ígérete szerint minden feltételt biztosít a megfelelő ellátáshoz.

Ausztrália szigorú menekültpolitikáját az ENSZ már többször kifogásolta. Az ausztrál szabályozás szerint még a partot érő menekülteket is el lehet szállítani az országtól távol fekvő, Nauruban, Pápua Új-Guineában vagy a Karácsony-szigeteken lévő menekülttáborokba.

Igaz, a múlt héten Pápua Új-Guinea legfelsőbb bírósága kimondta, hogy az Ausztráliával kötött megállapodás alapján lényegében fogva tartott menekültekkel szembeni gyakorlat alkotmányellenes.

A kormányzó Liberális Párt korábbi vezetője és kormányfője, Tony Abbott többször kikelt a nemzetközi kritikával szemben. Utódja, a kormányfői posztot szeptemberben átvett Malcolm Turnbull alatt sem szándékozik változtatni Ausztrália menekültpolitikájának eddigi gyakorlatán.

Rovatok