Index Vakbarát Hírportál

Jogerős a 4 év börtön a veszélyes mellimplantátumokért

2016. május 2., hétfő 18:52

A másodfokú bíróság döntése értelmében jogerős lett a 2010-es melimplantátum-botrányban vétkes Jean-Cleaude Masra 2013-ban kiszabott börtönbüntetés, számolt be az MTI. Ráadásul az azóta megszűnt Poly Implant Prothese négy további vezetőjére most 18 hónap és három év közti szabadságvesztést szabtak ki.

A 76 éves cégalapítót 4 év szabadságvesztése és 75 ezer euró büntetésre ítélték. Mast és társait súlyos csalásban találták vétkesnek, miután többek között hamis mintákkal vezette félre a német TÜV minőségellenőrző intézetet és a hatóságok tudta nélkül nem engedélyezett gélt használt mellimplantátumokhoz. A francia egészségügyi termékekkel foglalkozó hivatal, az AFSSAPS megállapította, hogy a gél, ami egyébként tizedébe kerül az egészségügyi előírásoknak megfelelő anyagnak, nem csak növeli az implantátumok szakadásának kockázatát, ám szivárgásával gyulladást okoz a környező szövetekben.

Bár a most szabad lábon védekező cégalapító a perben azt állította, hogy a gél "tökéletes" volt, a 2010-ben visszavont termék bevonásáig 7500 esetben szakadáshoz és 3000 esetben gyulladásos reakciókhoz vezetett.

A 2010-ben csődöt jelentett PIP 1991-ben alakult és egy időben az ágazat legnagyobb cége volt. A világon mintegy háromszázezer nő visel általuk gyártott mellimplantátumot.

Rovatok