Index Vakbarát Hírportál

Puerto Rico fizetésképtelen, az államcsőd szélén áll

2016. május 2., hétfő 20:44

Az Egyesült Államokhoz tartozó karibi szigetcsoport képtelen adósságait rendezni. A kormányzó a Kongresszussal száll ringbe az ügyben

Puerto Rico hétfőn fizetésképtelenné vált, mivel képtelen volt 422 milliós, hétfőn lejárt adósságát rendezni, számolt be a CNN. A karibi szigetcsoport bár nem állam, de az Egyesült Államok területéhez tartozik, és így a washingtoni Kongresszushoz fordulna segítségért likviditási problémáinak rendezése érdekében.

Alejandro Garcia Padilla kormányzó az ügyet „humanitárius krízisnek” nevezte, és azt mondta: fontosabb a három és fél millió puerto rico-i amerikai állampolgár érdekeit néznie, „mint a Wall Streetét”. Az amerikai területnek minősülő Puerto Rico most harmadszor lett fizetésképtelen, a szigetcsoport adóssága több mint 70 milliárd dollár. Legközelebb július elsején kell fizetniük, de erre csak akkor van esélyük, ha a Kongresszus közbeavatkozik.

Azonban a Puerto Ricó-i mentőcsomag kérdése körül különböző álláspontok ütköznek. A republikánusok vezette Kongresszus a hitelezőkkel egyetértésben azon az állásponton van, hogy több éve rosszul menedzselték az államot, emiatt került csődközelbe, és egy felügyelőbizottság kinevezését sürgetik a mentőcsomag részeként.

Padilla kormányzó és a szigetcsoport több képviselője azonban úgy nyilatkozott, hogy egy ilyen bizottság megcsonkítaná Puerto Rico képviseleti jogait, hiszen ők felülírhatnák a demokratikusan megválasztott képviselők döntéseit. Padilla kormányzó szerint a terület az amerikai alkotmány csődeljárásról szóló részei alapján olyan kormányzati reorganizációra lenne jogosult, mint például Detroit 2013-ban.

A Puerto Ricó-i államkötvények kisebb része a lakosság kezében van, de túlnyomó többségüket Wall Street-i alapok birtokolják. Bár elemzők szerint a kötvénypiac egyelőre nem fog beomlani, a szakértők attól tartanak, hogy a júliusi, 1,9 milliárd dolláros folyósításra Puerto Rico már képtelen lesz, és csődbe sodródik.

Rovatok