Index Vakbarát Hírportál

Hagyta magát megerőszakolni, nem tanulhat tovább

2016. május 2., hétfő 17:11

A 20 éves Madi Barney az USA legpatinásabb mormon egyetemére, a utah-i „mormon Harvard"-ként is emlegetett Brigham Young University-re (BYU) járt – írja a Guardian. Most viszont megtiltották neki, hogy jövőre órákat vegyen fel, mert

nagy bűnt követett el: megerőszakolták.

Az erőszakkal gyanúsított 39 éves férfi, Nasiru Seidu mindenben hazudott: nevét, életkorát és házasságát is eltitkolta. Saját szobájában támadta meg a lányt, aki beszámolója szerint végig sírva, kiabálva tiltakozott. A rendőrség Barney segítségével egy álcázott telefonhívást is rögzített, egyértelmű bizonyítékot szerezve a férfi ellen. Seidu most óvadék ellenében szabadlábon védekezhet.

Nem elég a trauma, Barney-t az egyetemen is felfüggeszthetik. A BYU szerint ugyanis szó sincs nemi erőszakról, mert ő maga hívhatta be a férfit a szobájába. Ha ez igaz, akkor Barney a BYU mormon tanításokon alapuló erkölcsi kódexét is megsérthette, ezért nem engedik, hogy a következő szemeszterben tárgyakat vegyen fel.

Kis szerencsével egyébként az egyetemen meg sem tudták volna a dolgot, legalábbis ezt ígérte Barney-nek a rendőrség. Seidu viszont, aki a Utah állambeli seriffhelyettes jó barátja, az egyetemi vezetőség kezébe juttatta a rendőri jelentést, köztük az erőszakot bizonyító orvosi dokumentumokat is. A jelentés alapján a BYU megindította a belső nyomozást. Az egyetem szóvivője szerint ilyenkor

az áldozat „korábbi etikai kihágásai is előkerülhetnek″,

amik megkérdőjelezik a szavahihetőségét, még akkor is, ha Barney esete teljesen egyértelmű.

A lány most azért kampányol, hogy ilyen esetekben az áldozatok mentesüljenek az etikai felülvizsgálattól. „Nem a BYU-t támadom... nem azt akarom, hogy az egész etikai kódexet kidobják az ablakon. Csak egy rövid kitételt szeretnék beleíratni.″ - mondta. Szerinte így az áldozatoknak nem kellene félniük attól, hogy jelentést tegyenek.

A mélyen vallásos lánynak valószínűleg el kell majd hagynia a BYU-t, pedig sehol máshol nem tudja elképzelni a jövőjét. Ezért is fordult a nyilvánossághoz, de a neten további támadások érték. A kommentelők szerint a lány másokat hibáztat a saját erkölcstelensége miatt. „Miért hiszik az emberek, hogy ha megerőszakolják őket akkor egyből semmiért sem kell felelősséget vállalniuk?″ – írta valaki.

A BYU-n nem ez az első ilyen eset: bár az egyetem azt vallja, a diákok biztonsága az első, legalább két másik esetről lehet tudni, mikor szőnyeg alá söpörték a szexuális erőszakot. 2004-ben azt mondták Haile Allen-nek, akit az edzője molesztált, hogy nehéz lenne bármit bizonyítani, és

ha kitart az állítás mellett, ki fogják csapni.

Ugyanez történt Colleen Payne Dietz-cel  is: csak zenét hallgatni akart egy idősebb férfival, aki aztán két napig fogságban tartotta, elvette a ruháit, telefonját és megerőszakolta. Őt is ki akarták rúgni, de az egyetem püspökének közbenjárásával végül “csak” felfüggesztették. De ha teherbe esett volna, azonnal távoznia kellett volna.

A három lány a Helping Save nevű szervezetben ismerte meg egymást (egyébként egyiküket sem engedték be a BYU erőszakellenes konferenciájára). Most együtt tüntetnek az egyetemi szabályzat megváltoztatásáért.

Nem a BYU az egyetlen hely, ahol azt gondolják, hogy a nemi erőszak áldozata maga tehet arról, ami történt vele, erre Magyarországon is bőven találni példát. Csapó Gábor a Sport1-en egy pohárral is bemutatta, hogyan működik a nemi erőszak, korábban pedig a rendőrség megrendelésére készültek buliellenes oktatófilmek, amelyeket elsősorban az áldozatok felelőtlen magatartásárára fűztek fel.

Rovatok