Index Vakbarát Hírportál

Korlátozzák a magyarok szólásszabadságát Romániában

2016. május 3., kedd 18:11

A romániai hatóságok az ország alkotmányára hivatkozva korlátozni próbálják a magyar közösségek szólásszabadságát – ezt az Active Watch bukaresti civil szervezet legfrissebb jelentése alapján írja az MTI. A 120 oldalas jelentés szerint bírságot kaptak azok, akik Székelyföld autonómiáját követelték, magyar közösségi jelképeket vagy kétnyelvű utcanévtáblákat raktak ki.

A dokumentum szóvá tette azt is, hogy magyar nyelvhasználatot korlátozó törvények kerültek a parlament elé, Tőkés László európai parlamenti képviselőt pedig megfosztották román állami érdemrendjétől egy olyan kijelentés miatt, ami még a véleményszabadság keretei közé esik. A magyar jelképek használatát is korlátozzák, a törvényeket pedig gyakran rossz szándékkal alkalmazzák a hatóságok.

A civil szervezet szerint a román kormány megakadályozza, hogy a magyarság autonómiára és nyelvi jogaira irányuló törekvése közvita tárgya legyen. Azt javasolja a hatóságoknak, hogy próbáljanak párbeszédet kezdeményezni a magyar közösséggel, próbáljanak közös megoldásokat találni az etnikai feszültség megakadályozására és a magyar ügyekben kérjék ki magyar képviselők véleményét is.

Rovatok