Index Vakbarát Hírportál

111 nap szerencsétlenkedés után új választások lesznek Spanyolországban

2016. május 3., kedd 10:52 | aznap frissítve

VI. Fülöp spanyol király kedden feloszlatta a parlamentet és június 26-ára új választásokat írt ki, miután a december 20-ai parlamenti választások óta nem sikerült a parlamentnek kormányfőt választania, írja az MTI. A törvényi határidő lejárt, a spanyol demokrácia történetének legrövidebb, 111 napos parlamenti ciklusa ezzel véget ért.

Mint ismert, decemberben a kormányzó konzervatív Partido Popular (Néppárt) nyerte a spanyolországi parlamenti választásokat. A szocialisták a második, a Podemos a harmadik, a mérsékelt jobboldali Ciudadanos pedig a negyedik helyen végzett. Addig hagyományosan a két nagy párt, a váltógazdaságban működő konzervatívok és szocialisták között oszlott meg a parlamenti helyek nagy többsége, decemberben azonban együtt már csak a szavazatok 50 százalékát szerezték meg. Az újonc baloldali Podemos és a jobboldali Ciudadanos szereplése tehát patthelyzetet okozott az országban.

A Néppárt vezetője januárban elutasította a király javaslatát, hogy alakítson új kormányt, mivel nem lett volna meg a parlamenti többsége. VI. Fülöp ezután februárban a szocialisták vezetőjét kérte fel kormányalakításra, aki viszont elutasította a nagykoalíció lehetőségét, miközben a néppárti Mariano Rajoy a választási eredményekre hivatkozva továbbra is fenntartotta miniszterelnök-jelöltségét. Végül ügyvivőként Rajoy alakított kormányt, azonban továbbra sem tudta biztosítani a többséget a parlamentben.

Rovatok