Index Vakbarát Hírportál

Aleppóban is tűzszünet lesz

2016. május 4., szerda 21:03

Az amerikai külügyminisztérium szerint megállapodás született az Egyesült Államok és Oroszország között arról, hogy Aleppóra is ki kell terjeszteni a szíriai tűzszünetet. Az öt éve polgárháború dúlta ország egykor legnagyobb városában a megállapodásnak – amely februárban lépett életbe – szerda éjfél után a városban is érvényt szereztek – írta az al-Dzsazíra.

Az amerikai külügyi szóvivő szerint már az első órák után érezni lehetett, hogy alábbhagyott a harcok intenzitása. A tűzszünetet amerikai és orosz közvetítéssel írta alá a szíriai ellenzék és Bassar Aszad szíriai elnök képviselői. A megállapodás nem érintette az Iszlám Állam és az an-Núszra elleni csapások folytatását.

Eddig azonban Oroszország nem támogatta, hogy Aleppó is a tűzszüneti megállapodás hatálya alá kerüljön, nyilván azért, mert az általa támogatott Aszad pozícióit veszélyeztette a megosztott város. Aleppó nem az Iszlám Állam (IS) ellenőrzése alatt áll – az IS-nek csak a város közelében vannak ellenőrzött területei – viszont egyes részeit az an-Núszra, egyes területeit a nyugati támogatást élvező felkelők, egyes részeit Aszad erői ellenőrzik. Az elnök mindenképp el akarta érni, hogy fennhatósága alá vonja a várost. Ez nem sikerült, viszont folyamatosan sok civil áldozattal járt. megfigyelők szerint az utóbbi két hétben háromszáz lakos vesztette életét a rakétatámadásokban, amelyek kórházakat sem kíméltek.

Rovatok