Index Vakbarát Hírportál

Egy kopasz nő meghekkelte a náci tüntetést

2016. május 4., szerda 19:22

Háromszáz szélsőjobboldali tüntető elé állt ki egy nő a svédországi Borlänge egyik utcáján, így tiltakozva a Északi Ellenállási Mozgalom (NRM) menetelése ellen.

A stockholmi Tess Asplund magasba emelt ökle a szélsőjobbos tüntetők előtt a civil kurázsi szimbóluma lett a közösségi oldalon az utóbbi napokban.

„Nem is gondoltam át, egyszerűen kiugrottam” – idézte a The Local svéd kiadása Asplundot, aki Nelson Mandela gesztusára emlékezve tartotta magasba az öklét a május elsején menetelő radikálisokkal szemben. Igaz, a mozdulat már korábban is benne volt, hiszen saját elmondása szerint többször vett részt rasszizmus elleni tüntetéseken.

Az ikonikussá váló kép gyorsan terjedt a közösségi oldalakon. A fotót David Lagerlöf készítette, aki egy rasszizmus elleni csoport megbízásából követte a tüntetést.

En av mina foton från nazistdemonstrationen i Borlänge. Noterar att den delas friskt just nu :) #svpol #fotose pic.twitter.com/qc3Y3brByK

— David Lagerlöf (@davidlagerlof) 2016. május 3.

„Az NRM vezetői lassan vonultak a nő felé, úgy tűnt, tekintetük is találkozott. Amikor közel értek egymáshoz, a rendőrség arrébb tolta őt” – mondta Lagerlöf, akinek a képét egy másik tiltakozó civil asszony 1985-ös fotójához hasonlították. Azon a dinamikusabb felvételen a nő egy táskával vág tarkón egy zászlót lengető neonáci tüntetőt Växjöben.

Svédországban a szélsőséges pártok népszerűsége egyre nő, a Svéd Demokraták pártja 2014-es parlamenti választásokon történelmi eredményt ért el, nem csak bejutott a parlamentbe, de a küszöböt bőven túllépve 12,9 százalékot szerzett, és így az ország harmadik legnagyobb erejévé lépett elő.

(Borítókép: Nelson Mandela Fotó: Joanne Rathe/The Boston Globe / Getty Images)

Rovatok