Index Vakbarát Hírportál

Bulgária elfogadja, Lettország elutasítja az EU-s kvótarendszert

2016. május 5., csütörtök 22:19

Bulgária vállalja a menedékkérők befogadását a javasolt kvótarendszer szerint - írja az MTI. A bolgár kormányfő az Európai Unióval való szolidaritásra szólította fel csütörtökön a menekültek befogadását elutasító kelet-közép-európai uniós tagországokat. Bírálta a javaslatot a fejenkénti 250 ezer eurós büntetésre azon országoknak, aminek nem fogadnak be menekülteket.

"Boldogok vagyunk, amikor pénzt folyósítanak" a szegényebb tagországok fejlesztésére, de cserébe, amikor a gazdagabb országoknak problémáik vannak a menekültek beáramlása miatt, nekünk is kölcsönösen szolidaritást kell mutatnunk, és segítséget kell nyújtanunk - mondta a bolgár kormányfő.

A menedékkérőknek az EU-tagországok közötti elosztását biztosító mechanizmust tavaly ősszel javasolta az Európai Bizottság, de több térségbeli EU-tagország, köztük Magyarország, Szlovákia és Lengyelország, elutasítja ezt.

Lettország elutasítja Brüsszel javaslatát

Lettország elutasítja az Európai Bizottság javaslatát a menekültek kötelező elosztására az EU-tagállamok között, mert véleménye szerint ennek önkéntes alapon kell történnie - közölte a lett miniszterelnök szóvivője Rigában.

Szerdán a két másik baltikumi állam, Észtország és Litvánia is elutasította azt a brüsszeli javaslatot, aminek értelmében menekültenként 250 ezer euró (77,7 millió forint) "szolidaritási hozzájárulás" fejében tagadhatnák csak meg az uniós tagállamok, hogy részt vegyenek a menekültek kötelező elosztásában.

Az észt szociálisügyi miniszter abszurdnak minősítette a szolidaritási hozzájárulást.

A lakosság többsége mindhárom balti államban erős fenntartásokkal viseltetik a menekültek befogadása iránt.

Rovatok