Index Vakbarát Hírportál

Felfüggesztették a brazil alsóház elnökét

2016. május 5., csütörtök 21:11

Korrupció alapos gyanúja miatt lemondásra kényszerül a brazil parlament alsóházának elnöke, miután az ország legfelső bírósága Eduardo Cunha mandátumának megvonásáról hozott ítéletet, írta a Folha de Sao Paolo napilap.

Cunha ellen hat eljárás is folyik a Petrobas részben állami olajipari óriáscég körüli korrupciós botrány ügyében. A napilap jelentése szerint a házelnök a megbízások szétosztásával összefüggésben összesen ötmillió dollár (több mint 1,3 milliárd forint) magasságban kenőpénzeket fogadott el. A vádat egy bebörtönzött építési vállalkozó vallomására alapozzák.

Arra is fény derült, hogy a politikus svájci bankszámláin az említett összegnek megfelelő pénzeket találtak. A számlákat átmenetileg zárolták.

Rodrigo Janot főügyész azzal is vádolja Cunhát, hogy pozícióját kihasználva hátráltatja a nyomozást. A képviselőház elnöke visszautasította a vádakat.

Cunha a vezetője annak a jobbközép parlamenti frakciónak, amely élenjárt a Dilma Rousseff államfő elleni bizalmatlansági indítvány kezdeményezésében. Az államfőt a szenátus a törvényszéki vizsgálatok elindítása miatt jövő héten várhatóan 180 napra felfüggeszti, írja az MTI.

A brazil törvényhozás alsóháza április 17-én szavazott az államfő elmozdítására irányuló eljárás megindításáról, a szenátusban pedig megalakult a kérdéssel foglalkozó bizottság.

A több mint 200 millió lakosú dél-amerikai országban a Petrobras körül kirobbant korrupciós botrány miatt hónapok óta súlyos belpolitikai válság uralkodik. Az ellenzék azzal vádolja Dilma Rousseff államfőt, hogy 2010-es és 2014-es választási kampányát vesztegetésekből finanszírozták, két évvel ezelőtti újraválasztásához pedig kozmetikázta az államháztartás mérlegét.

Rovatok