Index Vakbarát Hírportál

Ismét egymást lőtték az izraeliek és palesztinok

2016. május 5., csütörtök 08:52

Egy hosszabb nyugodt időszak után ismét összecsapások törtek ki palesztin fegyveresek és az izraeli biztonsági erők között a Gázai övezet határán. A két fél a határ mentén került tűzpárbajba, izraeli katonai gépek pedig az övezetet uraló Hamász palesztin szervezet állásait bombázták a szerdán.

A Reuters híre szerint áldozatokról egyelőre nem tudni. 

A lövöldözés akkor kezdődött, amikor izraeli katonák a palesztin fegyveresek határ alatt húzódó alagútjai után kutattak. Erre a palesztinok aknavetővel kezdték lőni őket, amire válaszul az izraeli hadsereg harkocsikkal és repülőgépekkel vágott vissza.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy az összecsapások ellenére nem hagynak fel az alagutak utáni kutatással. Az izraeli erők attól tartanak, hogy a Hamász fegyveresei az alagúton keresztül beszivároghatnak az ország területére. Emellett csempészetre is használják a föld alatti járatokat.

A Hamász fegyveres szárnya, az Ezzeddín el-Kasszám Brigádok szerint az izraeli katonai fellépés a 2014-es háborút lezáró tűzszünet megszegésének számít. Ugyanakkor a Hamász egy magas rangú tagja azt mondta a Reutersnek, hogy egyiptomi diplomáciai segítséggel sikerült lecsillapítani a helyzetet.

A 2014-es háború óta relatív nyugalom uralkodik a Gázai övezet határán, ritkák az ehhez hasonló összecsapások. A két évvel ezelőtti konfliktusban több mint 2000 palesztin és mintegy 70 izraeli vesztette életét.

Rovatok