Index Vakbarát Hírportál

Így néz ki egy tűzharc a Navy Seal kommandósai és az Iszlám Állam között

2016. május 5., csütörtök 06:28

Még kedden jelentette be a Pentagon, hogy a Navy Seal egyik kommandósa életét vesztette Irakban, az Iszlám Állam harcosaival vívott tűzharcban. A 31 éves Charlie Keating IV akkor kapott halálos lövést, amikor a Moszul térségét védő iszlamistáknak sikerült áttörnie a kurd pesmergák arcvonalát az iraki nagyvárostól 30 kilométerre fekvő Tel Askafnál, és meglepetésszerűen megtámadnia egy terepjárókból álló amerikai-kurd konvojt. Az amerikai kommandósok alapvetően tanácsadóként voltak jelen a front mögött négy kilométerre fekvő településnél, de a 125 iszlamista láttán ők is fegyvert rántottak.

A Guardian-nek sikerült megszereznie a tűzharcról mobiltelefonnal készített videófelvételt, melyen a csütörtök esti pubilikálás előtt felismerhetetlenné tették az amerikai katonák arcát.

Így néz ki egy tűzharc a Navy Seal kommandósai és az Iszlám Állam között

A gépfegyver-kelepeléstől hangos felvételen nem látszik, Charlie Keating IV hogyan kapta a lövést, de az igen, hogy egy UH60 Blackhawk mentőhelikopter húz el a harcmező felett - könnyen lehet, hogy ez a gép érkezett Keatinghez. Az amerikai F-15-ös vadászbombázók és Predator drónok egyébként a szép időt kihasználva mintegy 20 légicsapást hajtottak végre az előrenyomuló iszlamisták ellen, ennek is köszönhetően sikerült kedd estére visszaszorítani a támadást.

Az amerikaiak 2014 óta segítik felszereléssel, kiképzéssel és katonai tanácsadással a szíriai, illetve az iraki kurdok Iszlám Állam elleni harcát (egy magyar kontingens az iraki kurd autonóm területen végez kiképzést). A másfél éve tartó támogatás 2015 decembere óta egyre látványosabb sikerekben mutatkozott meg; az elmúlt hónapokban sikerült visszafoglalni az iraki Szindzsárt, illetve a a fontos kelet-szíriai logisztikai központot, Saddádit, és egyre jobban szorul a hurok a második legnagyobb iraki város, Moszul körül is.

Rovatok