Index Vakbarát Hírportál

Először van muszlim polgármestere az ötödik legnagyobb magyar városnak

2016. május 6., péntek 18:42 | aznap frissítve

A papírforma beigazolódott, ahogy a közvélemény-kutatók és fogadóirodák előzetesen jelezték, Sadiq Khan, a brit Munkáspárt jelöltje lesz London új polgármestere. 2008 óta Boris Johnson töltötte be ezt a pozíciót.

Szombat hajnalban hivatalosan is bejelentették, hogy a Munkáspárt jelöltje, Sadiq Khan legyőzte legfőbb riválisát, a konzervatív Zac Goldsmith-t. Khan a szavazatok 56,8 százalékát kapta, míg Goldsmith-re a 43,2 százalék szavazott.

A majdnem 100 százalékos feldolgozottság melletti ideiglenes eredmények a következők jelen állás szerint: Khan a szavazatok 44 százalékát, Zac Goldsmith a szavazatok 35 százalékát, Sian Berry a szavazatok 6 százalékát, Caroline Pidgeon a szavazatok  5 százalékát, Peter Whittle a szavazatok 4 százalékát, Sophie Walker a szavazatok 2 százalékát szerezte meg (96.6 százalékos feldolgozottságnál).  A szavazáson 46,5 százalékos volt a részvétel, ami rekordmagasnak számít.

Bár a másodlagos preferenciális szavazatokat még összeszámolják, de a Telegraph szerint Khan nyert. A BBC-nek felméréseket végző John Curtice is arról beszélt, hogy teljesen világosnak látszik, hogy Khan nyer. Emellett a YouGov közvéleménykutató vezetője, Peter Kellner is azt mondta, hogy nem kérdés Khan győzelme. Kellner szerint végül 300 ezer kap majd több szavazatot Khan.

A legtöbb számítás szerint már matematikailag is lehetetlen, hogy Zac Goldsmitth beelőzze Khant.

Sadiq Khan a „minden londoni polgármestere" hívószóval kampányolt, egy pakisztáni bevándorló buszsofőr gyermeke, aki mielőtt politikai pályára adta a fejét, és egészen fiatalon közlekedésügyi miniszteri pozícióig vitte, emberi jogi ügyekkel foglalkozó ügyvéd volt. A rendőri túlkapások ellen harcolt például.  

Ha polgármesterként betartja legfontosabb kampányígéreteit, akkor a tömegközlekedési díjak a következő négy évben egészen biztosan nem változnak, új otthonok épülnek majd, illetve az albérletárakat a jelenleginél sokkal inkább az albérlők jövedelméhez alakítják.

Ahogy arról korábban ebben a cikkben írtunk, a kampányidőszakban legnagyobb ellenfele, de még a brit miniszterelnök is azzal vádolta Khant, hogy a hívő muszlim jelölt túl közeli viszonyt ápol szélsőséges nézeteket valló imámokkal. A vita odáig fajult, hogy munkáspárti képviselők lerasszistázták a miniszterelnököt, pedig ez a fajta, a jelöltek származását firtató vádaskodás a brit politikában korábban nem volt megszokott. Sadiq Khan a vádakat tagadta, és hangsúlyozta, hogy azoknak a muszlim briteknek a szószólója kíván lenni, akik fellépnek és tesznek a szélsőségesek ellen. 

A választás előtti utolsó közvélemény-kutatás is őt hozta ki nyertesként, a YouGov 1500 fő megkérdezésével május negyedikén azt hozta ki, kutatásában akkor a választók 43 százaléka őt, és 32 százaléka Zac Goldsmith-t támogatta. (A maradék 25 százalék megoszlott a többi tíz jelölt között.)

Nem jött be a muszlimfóbia

A 41 éves, konzervatív Goldsmith kampányának jelentős részét Khan származására építette fel, abban bízva, hogy a muszlimellenesség elegendő szavazatot hozhat a polgármesteri poszt megszerzéséhez. A stratégiát a konzervatívok fővárosi vezetője is visszataszítónak nevezte.

Hogy is lett London ilyen nagy magyar város?

Hogyan lehet az ötödik legnagyobb magyar város London? A statisztikai adatok szerint a negyedik legnagyobb magyar város Miskolc, nagyjából 160 ezer lakossal, utána Pécs 145 ezerre következik. Tavaly őszi brit statisztikák szerint az Egyesült Királyságban nagyjából 300 ezer magyar él, közülük nagyjából minden második Londonban.

Andrew Boff szerint ezzel a toryk felégették a hidakat, amelyeket a párt épített ki a muszlim közösségekkel. "Londoni politikusként ilyet tenni meglehetősen bizarr dolog" – idézte őt a Guardian. "Nevetséges dolog volt azt képzelni, hogy ez sikert hozhat, különösen Londonnak azokban a körzeteiben, ahol nagy muszlim lakosság él" – mutatott rá a stratégia alapvető hibájára Boff. A Mail on Sunday korábban a 2005 július 7-i bombamerényleteket felidéző címlappal jelent meg, az alábbi felirattal: "Tényleg a átadjuk a világ legnagyszerűbb városának vezetését a Munkáspártnak, amelyik azt gondolja, hogy a terroristák a barátaink?" A konzervatívok korábbi tárcanélküli minisztere, pakisztáni származású Sayeeda Warsi fel is tette a kérdést: segíteni, vagy lerombolni akarják ezzel Goldsmith kampányát.

Maga a polgármesterjelölt el is határolódott a Mail on Sunday által megjelenített nézetektől.

A polgármesteri posztot 2008 óta a konzervatívok színeiben az egyébként sok tekintetben, például a melegjogokat illetően liberális nézeteket valló Boris Johnson töltötte be. A New York-i születésű egykori újságíró azonban a 2016-os választásokra már nem jelöltette magát.

Rovatok