Index Vakbarát Hírportál

Nem elég nagyot nyert a Skót Nemzeti Párt

2016. május 6., péntek 10:12

Hiába nyert 2011 után csütörtökön is a Skót Nemzeti Párt (SNP), a függetlenséget támogatópárt elveszítheti többségét a skót parlamentben. A legnagyobb vesztes a Munkáspárt, amely a korábbi 34 helyett csak 22 mandátumot szerzett a 129 fős helyi parlamentben, miközben a konzervatívok 27 mandátumot elérve megkétszerezték frakciójukat, ezzel 1992 óta legjobb eredményüket érték el Skóciában, az 55 százalékos részvétellel megtartott választáson.

Az SNP-t vezető Nicola Sturgeon már bejelentette a párt történelmi – zsinórban harmadik – győzelmét. Elemzők szerint azonban az elveszített parlamenti többséget valószínűleg a hat mandátumot szerzett zöldekkel közösen fogják biztosítani.

A Magyarországál valamivel kisebb területű, 5,3 millió lakosú Skócia 2014 szeptemberében tartott referendumot a függetlenségről, de szűk többséggel végül a Nagy-Britannián belüli maradás hívei győztek. Surgeon ezután vette át a pártot, miután elődje, Alex Salmond a népszavazási eredmény után lemondott elnöki tisztéségéről.

Rovatok