Index Vakbarát Hírportál

A kelet Donald Trumpja lesz a Fülöp-szigetek elnöke

2016. május 9., hétfő 23:52

A botrányos nyilatkozatai miatt a kelet Donald Trumpjának is nevezett Rodrigo Duterte nyerte a Fülöp-szigeteki elnökválasztást az első részeredmények szerint - írta az MTI. A szavazatok 87 százalékának összeszámlálása alapján több mint 14,4 millió voksot gyűjtött be, fő riválisa pedig csak 8,6-ot, tehát biztos a győzelme.

A 71 éves Duterte, a 1,5 millió lakosú Davao város polgármestere mások mellett annak köszönheti hatalmas népszerűségét a Fülöp-szigeteken, hogy kampányában ígéretet tett arra: felszámolja a szegénységet, a korrupciót és a bűnözést.  Városában keresetlen módszerei miatt egyébként a büntető becenéven emlegetik a politikust.

Duterte meglehetősen szókimondó, sokak szerint ízléstelen választási kampányt folytatott, de ez úgy látszik, bejött a mélyen katolikus ország lakóinak. A BBC csokorba is szedte elképesztő megszólalásait:

Duterte arról is ismert, hogy Davao város szolgálatában kemény kézzel lépett fel a bűnözés ellen, sőt azzal vádolták, hogy úgynevezett halálosztagokkal gyilkoltatott meg közel ezer, bűncselekmények elkövetésével gyanúsított embert. A fülöp-szigeteki politikus ezeket a vádakat nem tagadja, elismerte, hogy a bűnözők megölésével tették Davaót az egyik legbiztonságosabb várossá a szigetországban.

A választás előtti utolsó kampánynapon Duterte leszögezte, hogy nem hagy fel keményvonalas politikájával. A korábban ügyészként is dolgozó férfi kijelentette: "vagy ti öltök meg engem, vagy én benneteket, ti idióták".

Bírálói szerint a politikusnak nincs elképzelése a gazdaságról, és stílusbeli hasonlóságok miatt "a Kelet Donald Trumpjának" nevezik.  

A távozó Benigno Aquino III elnök több alkalommal megpróbálta eltántorítani a fülöp-szigetekieket attól, hogy Dutertére szavazzanak, mert attól tart, hogy a polgármester alá fogja ásni az ország eredményeit a demokrácia és gazdasági növekedés tekintetében.

Rovatok