Index Vakbarát Hírportál

A török elnök beperelte az Axel Springer vezetőjét, mert megvédte az őt gúnyoló verset

2016. május 9., hétfő 22:56

Tovább éleződik a szatirikus tartalmak miatti konfliktus Recep Tayyip Erdogan török elnök és a német sajtó között, ami diplomáciai ütközésekhez is vezetett a két ország között. Most Jan Böhmermann becsmérlő versének védelembe vétele miatt borítja az asztalt Erdogan, aki bíróságra megy mindenki ellen, aki támogatja az őt megsértőt.

Recep Tayyip Erdogan török államfő az őt Németországban képviselő ügyvéden keresztül indított bírósági eljárást az Axel Springer médiatársaság vezetője, Mathias Döpfner ellen, írta az MTI. Döpfner ugyanis kiállt Jan Böhmermann mellett, aki áprilisban provokatív, szatirikus gúnyverset olvasott fel a tévében Erdoganról. (A versről és a diplomáciai botrányról korábbi cikkünket itt olvashatják)

Ralf Höcker, Erdogan németországi ügyvédje fellebbezést javasol az államfőnek, ha a keresetét elutasítanák.

Míg a most támadás alá került Döpfner "jól sikerült munkának" nevezte a verset és figyelmeztetett a művészeti szabadságra, ami Németországban a vélemény szabadságának fontos része, érvelt Szolidaritás Jan Böhmermannal! című cikkében, Erdogan emberi méltóságának megsértésének nevezte a verset.

Döpfner szerint "kettős mércével mérnek" egy török politikus esetén, a menekültválsággal kapcsolatos EU-török tárgyalások miatt. Böhmermann egyébként saját bevallása szerint eredetileg pont azt akarta tesztelni, a német sajtó meddig mehet el Törökországgal szemben.

Erdoganék áprilisban már megtámadták jogi úton Böhmermannt, a német szövetségi kormánynál kérvényezve a férfi felelősségre vonását a német büntető törvénykönyv egy olyan passzusa alapján, ami még a XIX. századból maradt meg. Csak "felségsértési paragrafusnak" szokták hívni ezt a részt, amely a külföldi államfők és intézmények megsértését is bünteti.

A német kormány elindította az eljárást, de Merkel kancellár hangsúlyozta, ez nem jelenti Böhmermann bűnösségének feltételezését és kormánya a kövületnek számító jogszabály megsemmisítését fogja kezdeményezni.

Rovatok