Index Vakbarát Hírportál

Melleket fogdosott, majd lemondott a francia képviselő

2016. május 9., hétfő 18:11

Szexuális zaklatás vádja miatt mondott le tisztségéről a francia Nemzetgyűlés alelnöke, számolt be a Reuters. Denis Baupin azután mondott le alelnöki pozíciójáról, hogy több zöld párti tisztviselő és képviselőnő a médiának tálalt ki arról, hogy állításuk szerint hogyan zaklatta őket.

A falnak szorított, fogdosta a mellem és megpróbált megcsókolni

- mondta Sandrine Rousseau, a Zöldek tisztviselője egy 2011. októberi esetről a francia Mediapart online hírportálnak és az Inter France rádiónak.

"Majdnem napi szintű zaklatás volt, provokatív és szexuális töltetű üzeneteket kaptam" - nyilatkozta Isabelle Attard képviselő.

Baupin, a francia lakhatási miniszter, Emmanuelle Cosse férje nemrég kilépett a környezetvédő Zöldek pártjából, a pártstratégiát érintő nézetkülönbségek miatt. A képviselő online közleményében cáfolta a vádakat és mandátumáról nem, csak a nemzetgyűlési alelnöki pozíciójáról mondott le, állítása szerint, hogy megvédje a parlament hírnevét és szabadon védekezhessen a vádak ellen.

Franciaországban politikusok szexuális zaklatási botrányai ritkán kerülnek nyilvánosságra. A legutóbbi, nemzetközi botrányt keltő eset az volt, amikor Dominique Strauss-Kahnt, az IMF akkori elnökét, akit a francia köztársasági elnöki posztra is esélyesnek tartottak, 2011-ben letartóztatták szexuális zaklatás vádjával. A vád akkor egy new york-i hotel szobalányának beszámolóját vette alapul, akit állítólag megerőszakolt az IMF-elnök. Bár peren kívül pénzjuttatással állapodtak meg a felek, a prominens politikus karrierje ezzel derékba tört.

Tavaly májusban egyébként politikai újságírónők egy csoportja cikket jelentetett meg arról, hogy milyen verbális zaklatással kell szembenézzenek munkájuk során a mindennapokban. Strauss-Kahn letartóztatását ígéretes példának írták, szerintük a francia politikusok szőnyeg alá söpört szexuális botrányai komoly problémát jelentenek ma az országban.

Rovatok