Index Vakbarát Hírportál

Eldurvultak a győzelem napi megemlékezések Ukrajnában

2016. május 9., hétfő 23:17

Jelképégetés, szoborrongálás, dulakodások és gumibotos tömegoszlatás árnyékolta be a győzelmi napi felvonulásokat Ukrajnában. A rendőrségnek több városban is sok dolga akadt.

Az ukrán hatóságok több embert őrizetbe vettek, miután több ukrajnai nagyvárosban is rendbontások zavarták meg a második világháborús győzelmi megemlékezéseket, derült ki az MTI helyszíni tudósításából.

Kijevben nacionalista szélsőségesek verekedtek az ismeretlen katona szobránál, vörös-fekete zászlót bontottak és jelképesen orosz cári György-szalagokat égettek el. A György-szalag orosz jelkép, és a kelet-ukrajnai szakadárok a szovjet vörös csillaggal és a sarló-kalapáccsal együtt nemzeti szimbólumként használják.

A metrónál is körülbelül százfős tömegben tört ki dulakodás, ahol egy férfi azt követelte egy nőtől, hogy vegye le a György-szalagját. A tömeg második világháborúban elesett hozzátartozóival vonult.

Az ország több részén is konfliktusok voltak nacionalisták között. A nyugat-ukrajnai Lembergben körülbelül negyven maszkos nacionalista fiatal megpróbálta egy szovjet költő szobrát önkényesen eltávolítani, gumibotos rendőrök oszlatták fel őket. Kelet-Ukrajnában, Harkivban az intézkedő hatóságok György-szalagjaik levételére szólítottak fel több felvonulót. Egy rendőr megsérült, ám senkit nem vettek őrizetbe.

Odesszában körülbelül kétszáz nacionalista sarló-kalapácsos vörös zászlókkal vonult és egy másik városban is kommunista jelképek miatt pattant ki konfliktus. Dnyipropetrovszkban pedig elektromos sokkoló, gázpisztoly, gázspray, kés került elő hét személytől, őrizetbe vették őket.

Mindeközben Kelet-Ukrajnában folytatódik a fegyveres harc. Két katona gyalogsági robbanószerkezettől vesztette életét, négy megsebesült. Ezen kívül ellenséges tűzben két további katona is megsérült.

Petro Porosenko ukrán államfő ünnepi beszédében kifejtette, nem csak fegyverekkel, de "a lélek erejével és a nép egységével" is meg lehet állítani az ellenséget, majd méltatta az önkéntes egységek szerepét. 

Rovatok