Index Vakbarát Hírportál

Hátba lőttek egy menekült szíriai nőt a szlovák–magyar határnál

2016. május 9., hétfő 09:57

A szlovák vámőrök hétfő hajnalban gépkocsikat ellenőriztek a Medve–Vámosszabadi határátkelő közelében. Nem sokkal éjfél után négy, szorosan egymás után közlekedő autót kezdtek követni, majd Nagymegyer közelében úgy döntöttek, megállítják őket.

„A gépkocsik vezetői közül hárman megálltak a felszólításra, s kiderült, hogy az autók feltételezhetően illegális bevándorlókat szállítanak” – mondta Patrícia Macíková, a szlovák pénzügyőrség szóvivője. A negyedik autó vezetője nem állt meg, megpróbált elhajtani, úgy, hogy közben majdnem elgázolt három intézkedő vámőrt.

Ezután figyelmeztető lövések leadásával próbálták megállítani, majd miután a kocsi vezetője erre nem reagált, az egyik vámos további lövéseket adott le – mondta a szóvivő. Az autót néhány száz méterrel odébb egy rendőrjárőr állította meg. A kocsit több lövés érte, az egyik megsebesítette az autó egyik utasát, akihez mentőt kellett hívni.

A sebesült egy 26 éves szíriai nő, hátán érte a lövés – értesült a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség, amely szerint a nőt az incidenst követően a dunaszerdahelyi kórházban operálták meg, eltávolították hátából a lövedéket. A nő állapota a műtét után stabil – erősítette meg a kórház szóvivője, aki szerint intézményükben a csoportból még további két migránst is elláttak, mert dehidratáltak voltak.

A négy személyautó utasait átadták az illegális bevándorlás elleni belügyi egységnek.

A pozsonyi Új Szó emlékeztet rá, hogy a szlovák–magyar határon azután növekedett meg az áthaladó menekültek száma, hogy Ausztria szigorította a határellenőrzést Magyarország felől. Az embercsempészek ezért Szlovákia vagy Csehország felé próbálnak kerülni, a cél legtöbbször Németország. 

Rovatok