Index Vakbarát Hírportál

Új fegyverek és űrkatonák is felvonultak Moszkvában

2016. május 9., hétfő 22:13

A szokásos május 9-ei győzelmi napi felvonuláson több új, nemrég hadrendbe állított fegyvert is bemutatott az orosz hadsereg Moszkvában, számolt be a BBC.

A második világháború lezárásának és a német Harmadik Birodalom feletti győzelemnek emlékére évente megrendezett, hatalmas májusi felvonuláson vadászrepülők, helikopterek, tankok és az új orosz Nemzeti Gárda is részt vett.

Oroszország az elmúlt években dollármilliárdokat fordított hadserege modernizálására, miközben az ukrajnai konfliktus fokozódásával egyre feszültebb lett a viszonya a NATO-val és egyéb nyugati hatalmakkal. A most bemutatott fegyverek között szerepeltek új (RS-24 Yars interkontinentális) ballisztikus rakéták, valamint a közelmúltban Szíriában éles bevetésen kipróbált vadászgépek és nehézbombázók.

Az új, kalasnyikov gépkarabélyokkal felfegyverzett Nemzeti Gárda katonái is felvonultak, akik az orosz Belügyminisztérium erőitől fogják átvenni a szervezett bűnözés- és terrorellenes operációkat. Ezen kívül S-400 és Pantsir légelhárítók és Szukhoj SU-25 zuhanóbombázók is megjelentek, amelyeket szintén Szíriában tesztelték az elmúlt hónapokban.

Vlagyimir Putyin elnök beszédében méltatta a náci rezsim szovjet áldozatait, hazafias elkötelezettségükről beszélve, és a nemzetközi biztonságról is szót ejtett, burkoltan kifejezve a NATO-val való orosz szembehelyezkedést.

A tradicionálisan a kormányzat támogatottságát erősítő és az új fegyverek bemutatójának ürügyet adó győzelmi felvonulás egyik érdekessége, hogy azon az úgynevezett Orosz Űrerők is megjelentek. A 2015-ben újraalapított, ballisztikus rakétákkal és űrben operáló, orbitális eszközökkel foglalkozó ága az Orosz Légierőnek tisztekkel és kadétokkal jelent meg.

Putyin elnök, aki nemzeti egységre és hazafias odaadásra hívta fel a közvélemény figyelmét, maga is a "Halhatatlan ezred" felvonulásának élére állt, a világháborúban megsebesült édesapja képével a kezében.

Rovatok