Index Vakbarát Hírportál

Cameron megint túl szabadszájú volt a királynő előtt

2016. május 10., kedd 17:43

David Cameron brit miniszterelnök fantasztikusan korruptnak nevezte azt a két országot, melyek vezetői éppen a héten érkeznek hivatalos látogatásra Londonba. Cameron éppen a 90 éves II. Erzsébettel csevegett a Canterbury érsek jelenlétében, amikor kissé túl nyíltan fogalmazott, pechjére a szavait videóra vették.

A minősítés nem biztos, hogy sokat segít majd annak a nemzetközi korrupcióellenes csúcson, aminek a nyitányán Cameron nem figyelt eléggé a kamerákra.

„Ma reggel nagyon sikeres kabinetülést tartottunk, ahol az antikorrupciós csúcsról beszéltünk, itt vannak a nigériaiak... tulajdonképpen több fantasztikusan korrupt ország vezetője jön most Britanniába” –  tréfálkozott Cameron, majd hogy minden félreértésnek elejét vegye, még nyíltabban ment szembe a diplomáciai etikettel:

Nigéria és Afganisztán, talán a két legkorruptabb ország az egész világon.

A Canterbury érsek itt azért már sietett megjegyezni, hogy „ez a konkrét elnök” maga szerinte nem korrupt, de innen már nem lesz könnyű döntetlenre menteni a dolgot.

Ashraf Ghani afgán és Muhammadu Buhari nigériai elnökök a kedden kezdődő csúcsra érkeznek Londonba. A Downing Street 10. most azt hangsúlyozza, hogy a látogatók maguk is írtak országaik súlyos korrupciós problémáiról, a nigériai például azt is, hogy a korrupció demokratikusan megválasztott, elvileg elszámoltatható kormányok alatt vált náluk gyakorlatilag életformává. A Transparency International világranglistáján a vizsgált 168 ország közül Afganisztán a 166., Nigéria 136. a korrupciós rangsorban – írja a The Independent.

Cameron nem először fogalmaz szokatlanul erősen a királynővel kapcsolatban: amikor a Skócia elszakadásáról döntő népszavazáson győztek a nemek, arról mesélt bekapcsolt mikrofonok előtt, hogy II. Erzsébet elégedetten dorombolt a telefonba a jó hír hallatán.

Rovatok