Index Vakbarát Hírportál

Két szóért tizenöt év börtön Thaiföldön

2016. május 10., kedd 17:31

15 év börtönbüntetést kapott egy thaiföldi nő egy Facebook-üzenetválásában küldött kétszavas válaszért, számolt be az Independent.

Patnaree Chankij bűne az volt, hogy egy ismerősének - a hatóságok szerint a monarchiát megsértő - üzenetére két szót válaszolt: "Ja", mint igen, és "hur", mint sóhaj.

A rendőrség kiberbiztonsági osztálya indított eljárást Patnaree ellen, és mind őt, mind az üzenetet küldő ismerősét is őrizetbe vették.

A délkelet-ázsiai országban a 2014-es puccs után a Nemzeti Béke és Rend Megőrzése Tanácsa nevű katonai junta vette át az irányítást, és a hadi rögtönítélő bíróságot csak tavaly szüntette be. A monarchia, a kormányzat vagy az állam ellen sértőnek vélt legkisebb kihágást is kegyetlen büntetéssel sújtják.

A vádlott ügyvédje elmondta, hogy az ország felségsértésre irányuló törvényei szerint ma Thaiföldön még az is bűnnek számít, ha az ember a királyi családot vagy a kormányt sértő üzenetet kap, elolvassa és nem válaszol, ezzel bűntárssá válva a felségsértésben.

Ügyvédje szerint a nőt meg akarja félemlíteni a kormányzat. Patnaree fia, Sirawith Seriwat ugyanis külföldön élő hallgató és demokrácia-párti aktivista, aki már többször szót emelt a Thaiföldön uralkodó rezsim ellen.

Rovatok