Index Vakbarát Hírportál

Csak szerdán hármat robbantott az Iszlám Állam

2016. május 11., szerda 11:08

Összesen három merényletet követett el az Iszlám Állam szerdán Irakban. A reggeli bagdadi merénylet után még két bomba robbant Irakban, írja a BBC.

Az újabb merényleteknek 22 halálos áldozata van, a támadásokat az Iszlám Állam (ISIS) vállalta magára. Két autóba rejtettek pokolgépet, az egyiket a Kadhimiya településen, a másikat a Bagdad nyugati részén robbantották fel.

Szerda délelőtt 64 halálos áldozata volt az autóba rejtett bombának, ami egy bagdadi piacon, egy szépségszalon előtt robbant - írja a CCN az iraki egészségügyi minisztériumra hivatkozva. A merényletet az Iszlám Állam vállalta magára. Először 37 halottról és 54 sebesültről lehetett tudni, de a rendőrség már 50, majd 64 halottat számolt össze. A sebesültek száma minimum 80, az al-Jazeera szerint eléri a 100-at is. 

A roncsokat takarítják Bagdadban, a robbantás helyszínén

A szervezet még mindig ellenőrzése alatt tartja a második legnagyobb iraki várost, Moszult, melynek visszafoglalására az iraki kormányhadsereg a kurd pesmergák és az amerikai légierő, illetve különleges egységek támogatásával márciusban indított offenzívát

Az Iszlám Állam ettől függetlenül is állandóan próbálkozik bagdadi kormányépületek elleni merényletekkel, de a radikális szunnita terrorszervezet kedvelt célpontjának számítanak a síita felekezetű irakiak által lakott negyedek is (a két felekezet vallásháborújának hátteréről itt olvashat). A mostani robbantás is az 1999-ben iráni száműzetésben meghalt Sadr ajatollahról elnevetett elővárosban történt.

Az IS legutóbb május elején robbantott két autóbombát, a célpontok akkor is síita többségű települések voltak. A terrorszervezet azonban szunnita politikai ellenfeleit sem kíméli, vasárnap az Ébredés Tanácsa nevű szunnita törzsi szövetség egyik tagjának temetésére osont be egy öngyilkos merénylő, és 11 embert sikerült felrobbantania.

Rovatok