Index Vakbarát Hírportál

Hazamehet az Erdogan ellen twittelő holland újságírónő

2016. május 11., szerda 06:15

Elhagyhatta Törökországot az a holland újságírónő, akit Recep Tayyip Erdogan török elnököt "sértő" Twitter-üzenetei miatt őrizetbe vettek, majd megtiltották az ország elhagyását - ismertette az MTI szerdán a holland külügyminisztérium közleményét.

Ebru Umart április 23-án vette őrizetbe a török rendőrség az Égei-tenger partján fekvő Kusadasi üdülővárosban található lakásán, mert a hatóságok szerint Twitter-üzeneteivel sértegette Recep Tayyip Erdogan török elnököt. Umart később ugyan elengedték, de megtiltották neki Törökország elhagyását.

Bert Koenders holland külügyminiszter közleményében örömhírnek nevezte, hogy Umar elutazhatott és a török hatóságok feloldották a vele szemben alkalmazott kiutazási tilalmat. Hozzátette, hogy a török hatóságok a vádakat egyelőre fenntartják, az ügyet tovább akarják vinni a bíróságig.

A holland diplomácia irányítója leszögezte, hogy

Hollandia töretlenül védelmezi a sajtó- és a véleményszabadságot.

Amióta 2014 augusztusában Erdogant Törökország államfőjévé választották, az elnök görcsösen próbálja a "személye" (valójában inkább politikája) elleni támadásokat csírájában elfojtani. Az eltelt több mint másfél évben mintegy 2000 ilyen bírósági eljárás indult Törökországban színészek, újságírók, illetve civilek ellen. De még egy német humoristát is sikerült betalálni, amivel a török elnök egységesen maga ellen fordította a német közvéleményt.

Rovatok